Publicerad

Saxade nyheter från Företagsfrukosten

Mars månads Företagsfrukost fokuserades på attraktion och besöksnäring.

Oskar Nord, Tidningen Ångermanland.

Oskar Nord, Tidningen Ångermanland.

Vi som valde Ångermanland – en läsarsuccé i Tidningen Ångermanland

2019 klev Oskar Nord på tjänsten som chefredaktör på Tidningen Ångermanland, TÅ, och har haft fem hektiska år på posten. Under Nords tid har tidningen kunnat nyanställa journalister lokalt, fått en egen webbplats och inte minst vänt ekonomin från minus till plus.

Journalistiskt har TÅ bland annat valt att satsa på artikelserien ”Vi som valde Ångermanland”. Serien startade för att berätta om människor som valt att flytta till Ångermanland, men redaktionen insåg snabbt att det fanns lika intressanta historier att berätta om människorna som inte flyttat in utan som bott kvar – även de ha ju valt Ångermanland! Artikelserien har varit en läsarsuccé från dag ett och fortsätter att sprida en positiv bild av vårt område.

Andreas Ohlsjö, Hernö Gin

Andreas Ohlsjö, Hernö Gin

Hernö Gin breddar verksamheten

Det händer mycket på Hernö Gin. Företaget som startade som startade från noll växer nu fort, fortsätter att vinna priser och utökar verksamheten med bar i Stockholm och snart även ett destinationshotell i Härnösand. Satsningarna syftar till att bredda inriktningen för företaget, inte att förändra det i grunden. Samtidigt är det som pågår en naturlig utveckling, menar Andreas Ohlsjö, head of Brand and Design på företaget.

– Platsen, produkten och upplevelsen är alla viktiga delar i vårt varumärke, men när intresset växer för Hernö Gin så har vi insett att alla inte kan komma till Dala. Då vill vi försöka skapa mötesplatser där vi kan möta kunderna och erbjuda upplevelsen.

Ohlsjö berättar att Hernö Gin utöver redan etablerade baren i Stockholm och destinationshotellet i Härnösand även överväger att satsa i Göteborg och Köpenhamn.

Sara Nilsson, First Hotel Stadt

Sara Nilsson, First Hotel Stadt

Mycket på gång hos First Hotel Stadt

First hotel i Härnösand har varit med om mycket på kort tid. Från konkurshot till ny ägare av fastighetsbolaget 2023. Nu har hotellet hög beläggning och ser fram emot en efterlängtad renovering. Stadt i Härnösand var en av åtta fastigheter som ingick i affären när bolaget Gelba nyligen köpte 51 procent av aktierna, och Gelba har stora planer.

– De nya ägarna vill ha en högre standard på sina hotell och kommer att satsa, säger hotellchef Sara Nilsson. Sundsvall och Falun är först ut, och i etapp två kommer sedan Härnösand och Örnsköldsvik.

Ett långt kontrakt med Kriminalvården och renoveringsplaner gör att framtiden nu ser ljus och Stadt i Härnösand söker nu en ny entreprenör som vill driva hotellrestaurangen.

Helene Lassal, Huttopia

Helene Lassal, Huttopia

Huttopia bygger naturnära camping på Smitingen

Planerna för en ny camping på Smitingen växer fram och första steget är att bygga en ny restaurangbyggnad på stranden. Den gamla serveringen är nu riven och arbetet med den nya grunden börjar inom kort. Byggprojektet hinner dock inte bli klart till sommarsäsongen 2024, berättar Huttopias projektledare Hélène Lassale.

– Vi vill prioritera att det blir bra gjort och håller hög kvalitet. Vi diskuterar nu med kommunen kring tillfälliga lösningar så att det finns service för badgästerna i sommarn säger Lassale.

Företaget väntar nu på naturinventeringar av området det campingen ska byggas, där delar är klassat som naturreservat. Därefter kommer bygglovsansökan att lämnas in. Huttopia räknar med att kunna öppna etapp ett av campingen till sommaren 2025.

Linda Gradin, Härnösands kommun

Linda Gradin, Härnösands kommun

Mycket på gång på evenemangsfronten i Härnösand

Evenemang en viktig del av en orts attraktivitet, och Härnösand arbetar hårt för att underlätta för arrangörer som vill ordna små och stora evenemang här. Linda Gradin är evenemangslots på Härnösands kommun och har ofta första kontakten med större arrangörer. Och mycket är på gång:

  • Sju kryssningar är inplanerade under säsongen 2024, med ett fartyg som tar upp till 1600 resenärer.
  • Stora evenemang som Stadsfesten och Nostalgidagarna kompletteras 2024 med stora idrottstävlingar som kommer att locka många både tävlande och besökare.
  • Härnösands kommun har tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling lanserat fram en evenemangskalender – dethander.harnosand.se – som ska göra det enkelt att skaffa sig en överblick över alla evenemang.
  • Nu finns ett evenemangsprogram som gör det enkelt att se vilka evenemangsstöd som arrangörer kan söka och vad som krävs för att kunna söka stöden. Läs mer om evenemangsprogrammet här: https://harnosand.se/naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/2024-02-20-nytt-program-ska-inspirera-arrangorer-och-oka-evenemangen-i-harnosand.html
P-O Söderlind, Härnösands golfklubb, Anna Prytz, Härnö Fotbollsfest, Magnus Nordgren, USM Orientering

P-O Söderlind, Härnösands golfklubb, Anns Prytz, Härnö Fotbollsfest, Magnus Nordgren, USM-orientering.

Flera föreningar laddar för stora arrangemang 2024

Flera stora idrottsföreningar i Härnösand laddar för stora arrangemang i år. Redan i april är det dags för mixed-SM i curling, och i juni spelar riksmästerskap i golf för kommunanställda i Härnösands Golfklubbs regi.

Den 24-25 augusti spelas Härnö Fotbollsfest, en fotbollscup för unga som Moffe BK och Härnösands SK arrangerar tillsammans. Premiäråret 2023 deltog 32 lag. I år är målet 72 lag.

Sista helgen i augusti avgörs så Ungdoms-SM i orientering för 15- och 16-åringar. Cirka 500 tävlande väntas och med ledare och anhöriga tror arrangerande Härnösands Orienteringsklubb på minst 1000 besökare totalt.

Alva Olsson.

Alva Olsson

Folkraceföraren Alva, 18, körde rally i öknen

Fjorton år gammal gjorde Alva Olsson debut som folkraceförare. Som 18-åring fick hon plötsligt ett sms från den svenske förbundskaptenen för svensk bilsport som frågade om hon ville följa med till Saudiarabien och köra rally. Svaret?

– Självklart ja! Det var ju en chans jag inte kunde missa, säger Alva.

I mars bar det så av till Saudiarabien. Bil fanns på plats och tillsammans med en kartläsare avverkade hon rallyt i både ökensand och stenig terräng. Det var en väldigt rolig erfarenhet men några större mål än att ha kul har Alva inte med sitt tävlande.

– I vår börjar folkracetävlingarna igen och sedan kör vi hela sommaren och hösten. Och nu har jag ju fått en bra uppvärmning!