Publicerad

Företagsfrukost maj 2024 i korthet

Hotelldirektör Ulrika Westin.

Hotelldirektör Ulrika Westin.

Här har vi sammanfattat Företagsfrukosten i maj 2024 som var en mix av nyanställda vd:ar, vinnare och morgondagens företagare.

Jag såg huset och blev kär

Ulrika Westin är ny hotelldirektör på Hernö Gin Hotell. Hon gästade företagsfrukosten och berättade om första mötet med sin nya arbetsgivare.

-Jag älskar vackra byggnader och när jag såg huset och träffade ägarfamiljen och möttes av passionen de visar blev jag kär, säger Ulrika.

Hotellet öppnar i februari 2025 och kommer att ha 122 rum och sviter. 25-30 personer kommer att vara fast anställda och därutöver behövs det extrapersonal.

- Något som är unikt med hotellet är att det inte finns någon baksida. Alla rum har en helt fantastisk utsikt, säger Ulrika.

Nu ska huset fyllas med både gäster, aktiviteter och personal. Och det är Ulrikas uppgift.

- Vi ska göra hotellet till en destinationsangelägenhet. Nu handlar det mycket om rekrytering och så här efter pandemin är det lite av en utmaning, säger hon.

Redan nu kan intresserade företagare, föreningar och olika typer av arrangörer boka in studiebesök och visning av hotellet. Kontakta Ulrika eller någon av hennes kollegor.

-Jag har börjat förälska mig i Härnösand och vill tacka alla för ett fantastiskt mottagande. Härnösandsborna är fina ambassadörer för hotellet, säger Ulrika.

Moderator Tobias Wikström intervjuade Eva Nordlander Svenskt Näringsliv samt Andreas Sjölander och Petra Forsström Härnösands kommun.

Moderator Tobias Wikström intervjuade Eva Nordlander Svenskt Näringsliv samt Andreas Sjölander och Petra Forsström Härnösands kommun.

Om företagsklimatet - Vi kan bättre!

Nyligen presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs enkät bland 200 Härnösandsföretagare. Efter att 2023 ha tagit ett skutt uppåt, sjönk nu det sammanfattande omdömet för företagsklimatet till 3,0 på en skala från 1 till 6. Snittbetyget för riket är 3,5.

Varför får Härnösand sämre omdöme?

-Jag tror att vi har både tillväxtverk och träningsvärk. Det händer så mycket nu och vi har inte haft processerna för att hantera det. Det har vi jobbat mycket med internt och därför har vi inte varit ute lika mycket och pratat med företagen, säger Petra Forsström, näringslivschef, Härnösands kommun. Nu får vi revidera de handlingsplaner vi gjorde med företagarna under pandemin och se vad vi missade där.

-Företagen efterfrågar mer dialog och vill se en bättre förståelse för företagande hos kommunen, säger Eva Nordlander, regionchef på Svenskt Näringsliv Västernorrland.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander gav ett löfte på företagsfrukosten.

-Jag kan lova här och nu att vi ska bilda ett näringslivsråd eller till tillväxtråd där vi får en bredare representation av företag och branscher, säger han.

Han berättar också att Härnösands kommun ansöka om att gå med i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet ska hjälpa kommunen att ta nästa kliv i näringslivsarbetet och förbättra företagsklimatet. Där ingår utbildningspass, föreläsningar, tips på verktyg och erfarenhetsutbyte med andra kommuner.

-Vi får ta reda på varför företagarna inte är nöjda, tugga i oss detta och bli bättre. Alla medarbetare som på olika sätt har kontakt med företagare ska agera som näringslivutvecklare. Jag hoppas att vi märker positiva steg nästa år, säger Sjölander.

-Klart att vi kan vända det här! Vi kan bättre, avslutade Eva Nordlander.

Samuel Lafforest från Hutoppia.

Samuel Lafforest från Hutoppia.

Smitingen - restaurang 2025 och camping 2026

Den internationella campingjätten Huttopia ska bygga och driva den nya campingen på Smitingen. Företaget har specialiserat sig på hållbara campingar som ligger inbäddade i natursköna områden, och arbetena på Smitingen har redan börjat. Huttopias vd Samuel Lafforest har besökt Härnösand i veckan, bland annat för att träffa olika aktörer som är inblandade i projektet. På fredagen gästade han företagsfrukosten och berättade:

-Vi var i Härnösand och Smitingen första gången i maj 2022, and we just fell in love.

Arbetet med den nya campingen sker i två steg. I det första steget bygger Huttopia restaurang och servering på stranden. I del två startar arbetet med campingen. Hélène Lassale är lokal projektledare och arbetar i Härnösand. Till våren 2025 ska restaurangen vara klar och sommaren 2026 ska de första campinggästerna kunna checka in.

Catrin Johansson och Kristina Jämtelid är två forskare på Mittuniversitetet

Catrin Johansson och Kristina Jämtelid är två forskare på Mittuniversitetet

Hitta hållbara pendlingsresor

Vad säger forskningen och vad gör kommunen för att underlätta hållbara pendlingsresor? Catrin Johansson och Kristina Jämtelid är två forskare på Mittuniversitetet som vill göra skillnad. De gästade företagsfrukosten och berättade om projektet Kommunicera klimatstrategier. Ett projekt som ska ta fram ny kunskap om hur klimatstrategier och mål på bästa sätt kan kommuniceras på lokal nivå. De arbetar med sex kommuner i länet och i Härnösand fokuserar de på hållbara pendlingsresor.

-Vi har bland annat intervjuat arbetsgivare i Saltviksområdet, berättar Kristina Jämtelid.

En rapport från projektet publiceras efter sommaren, men redan nu finns en folder med enkla tips på hållbar pendling.

Kaj Barbershops Mohammed Abujazar

Kaj Barbershops Mohammed Abujazar

Mohammed är skäggdomare världen över och barberare i Härnösand

Skäggtrenden håller i sig, och idag är det lika självklart att låta ett proffs ansa skägget som att låta frisören fixa frisyren på huvudet. Kaj Barbershops Mohammed Abujazar är en av de yrkesmän som ser till att Härnösands-skäggen ser snygga ut. Men att vara barberare är inte ett yrke utan en livsstil, menar Muhammed som utöver timmarna i den egna salongen bland annat arbetar som skäggdomare världen över.

-Jag startade företaget 2018 och nu har jag bildat aktiebolag. Att vara egenföretagare är fint. Det handlar om tålamod och att följa sina drömmar, säger Mohammed Abujazar.

Han har kunder från hela Västernorrland, både unga och äldre. Han arbetar också med appen Trim time.

-Där har jag fått bra hjälp av Bizmaker, så jag vill passa på att tacka dem, säger han.

Vd Fredrik Forssberg, Logosol

Vd Fredrik Forssberg, Logosol

Årets Härnösandsföretag Logosol

Det händer mycket kring Logosol just nu. Företaget har precis invigt sin nya anläggning på Saltvikshöjden och vid Företagsgalan tidigare i maj utsågs de till Årets Härnösandsföretag.

-Vi börjar nyktra till efter uppmärksamheten och utmärkelsen. Men att vinna ett sådant pris i enastående konkurrens med fina företag är något vi är jättestolta över, säger Logosols VD Fredrik Forssberg. Ibland känns det som att vi är mer kända utanför Härnösand än vad vi är här så priset är stort för oss.

Företaget arbetar vidare med nya produkter och när de höll Öppet hus här om veckan visade de upp en ny jättestor maskin.
-Maskinen är så stor att vi fick importera en stock från Stockholm för att kunna visa dess funktionalitet. Vi hade inte tillräckligt stora stockar här, säger Fredrik.

Företaget arbetar ständigt med att ta fram nya produkter och innovativa lösningar.

-Och i samband med att vi släpper nya produkter funderar vi på vilka vi ska ta bort, men vi landar alltid i att vi inte ska ta bort något, säger han.

Elverna Moa Jaldemark, Jessica Hägglund och Alfons Hellgren.

Elverna Moa Jaldemark, Jessica Hägglund och Alfons Hellgren.

Studenter designar interiören i Logosols nya butik

Fredagen den 31 maj presenterar årets avgångselever vid Teknikprogrammet sina examensarbeten på Technichus. Teknikelevernas examensarbeten görs på uppdrag av lokala företag eller andra aktörer i Härnösand, och kan se väldigt olika ut.

Eleverna Moa Jaldemark, Jessica Hägglund och Alfons Hellgren gjorde sitt examensarbete på uppdrag av Logosol, och deras uppdrag var att designa interiören till Logosols nya butik i lokalerna på Saltvikshöjden.

-Vi har arbetat efter tanken från stock till bräda. I början av butiken finns tillbehör och när sedan stocken finns fortsätter det vidare till produkter som behövs för att skapa en bräda, exempelvis bandsågverket. Förhoppningsvis att vi har kommit fram till något bra som de kanske kan använda, säger Alfons Hellgren.

Moa, Jessica och Alfons tar studenten nu i juni, men har alla tre valt att fortsätta med ett fjärde år på Teknikprogrammet och utbilda sig till gymnasieingenjör.

Kristoffer Berglund, Teater Västernorrland.

Kristoffer Berglund, Teater Västernorrland.

Detektiver på turné

Förra sommaren spelade Teater Västernorrland föreställningen Ronja Rövardotter för 7500 åskådare på Murberget. I år rullar de ut en mobil scenvagn och spelar LasseMajas Detektivbyrå – gratis – på flera platser i länet. I Härnösands spelas den två gånger.

-Vi vill att fler ska få chans att uppleva teater och försöka nå de som annars inte går på teater. Genom sponsring och samarbeten kan vi finansiera föreställningarna, berättar Kristoffer Berglund, chef på Teater Västernorrland.

Han lyfter Härnösand och härnösandspubliken och säger att de sluter upp och är trogna teaterbesökare. Han lyfter också teaterns betydelse i kommunernas strävan efter att växa.

- Det pratas om att vi ska växla upp och locka hit nya människor. Alla vet att man vill bo på ett ställe där det finns upplevelser och vi på Teater Västernorrland kan producera kvalitativa upplevelser, säger Kristoffer.