Publicerad

Klimatfrågor och AI – nya kurser på Campus Härnösand

Ett kollage av bilder som illustrerar klimat, miljö och artificiell intelligens.

Lärcentrum – Campus Härnösand introducerar MOOC (Massive Open Online Courses). Det är en ny spännande satsning som startar våren 2024.

Vad är då MOOC? Det är korta nätkurser öppna för alla, utan krav på förkunskaper eller behörighet. Dom är gratis och erbjuds i huvudsak online.

Fokus kommer att ligga på två av de mest aktuella och relevanta ämnena i dagens samhälle – klimatfrågor och artificiell intelligens (AI). De som går kurserna kan fördjupa sig i cirkulär ekonomi, grunderna i AI och miljö, klimat och hälsa.

- Kurserna är resultatet av ett samarbete mellan Linköpings universitet, Umeå universitet och Nitus (Nätverksgruppen för IT-baserad utbildning via lokala studiecentra). Detta säkerställer högkvalitativ undervisning och en relevant inblick i de senaste forskningsrönen. Alla lärcentra i landet som är medlemmar i Nitus kan erbjuda dem, säger Lars-Uno Åkesson, ordförande för Nitus.

Kurserna startar med en träff på Lärcentrum där studenterna får lyssna till en föreläsning från det lärosäte kursen hålls via. Efter det kan de ta del av kursmaterial online. Det betyder att kursen kan genomföras var som hels och när det passar studenten. Vid två tillfällen träffas deltagarna fysiskt på Lärcentrum i Härnösand. Där får de möjlighet att diskutera med sin studiegrupp och läraren för att fördjupa förståelsen för ämnet och aktuella frågor inom området.

- För de som vill fördjupa sina kunskaper inom Cirkulär ekonomi, Grunderna i AI eller Miljö, klimat och hälsa, erbjuder Lärcentrum – Campus Härnösand en möjlighet att delta i dessa korta kurser. Ett tillfälle att inte bara lära sig av experter utan också att engagera sig i meningsfulla diskussioner med likasinnade, säger Gun-Britt Marklund, verksamhetsstrateg på Campus Härnösand.

Det finns 30 platser till varje kurs och sista ansökningsdag för respektive utbildning är:

Cirkulär ekonomi – 10 januari
Grunderna i AI – 20 mars
Miljö, klimat och hälsa – 9 april

Ansök och läs mer på harnosand.se/kortakurser