Publicerad

Gerestaskolan vidare till final i skolhackathon

Tre elever

Årskurs 5 på Gerestaskolan vann den regionala finalen i skolhackathon i Minecraft, en tävling som arrangeras av Ung Företagsamhet och Technichus.

Eleverna har använt miljövänliga material, återvinning och återbruk. De skapade till exempel hus med planteringar på taken och vattentankar på taket som fångade in regnvatten för att använda i badhuset. Eleverna byggde också en innovativ återvinningstation, där användaren till exempel kan stoppa in metallåtervinning på ena sidan och få ut en färdig produkt på andra sidan, som en fälg till en cykel.

- Eleverna har kommit med många bra idéer. Juryn fastnade framförallt för att klassen också har vävt in mjuka värden. De har till exempel tänkt på de äldre och byggt äldreboenden, säger läraren Hampus von Post.

Under arbetets gång har klassen jobbat med frågor om vad ett samhälle är och vad som behövs för att det ska fungera.

- Vi har lärt oss om demokratiska processer, vattenförsörjning, el, återvinning och återbruk. Utifrån det spånade eleverna fram idéer och började bygga ett samhälle i Minecraft. Som lärare har det varit roligt att se hur eleverna har hjälp varandra och vilket fantastiskt teamwork de har haft, säger Hampus von Post.

Alla elever som var intresserade av att presentera klassens arbete för Skolhackathons jury fick anmäla intresse till Hampus. Han lottade därefter vilka av eleverna som skulle få chansen att presentera klassens idéer. Det blev eleverna Meja Wikström, Konrad Mölk och Idde Lundin. Nu på fredag den 9 februari ska eleverna tävla i riksfinalen i Hackathon.

Skolhackathon i Västernorrland arrangeras av Ung Företagsamhet och Technichus.

flera elever i ett klassrum