Publicerad

Fotbollselev från Härnösands gymnasium provtränade med AIK

Kollage med en med en tränare och en ung fotbollsspelare som poserar tillsammans, och en bild på fotbollsspelaren i en träningssituation.

Bilden till vänster: Ali Sajad Majidi tillsammans med AIK P17:s ansvarige tränare Johan Lundqvist. Bilden till höger: Ali tillsammans med eleverna på Härnösands gymnasiums Fotboll LIU vid vårterminens sista fotbollspass på Högslätten.

Sextonårige Ali Sajad Majidi går på Fotboll LIU vid Härnösands gymnasium. Första veckan i juni gjorde han ett mycket intressant besök hos storklubben AIK:s P17-lag och fick känna på miljön både på och vid sidan av planen.

I sommar flyttar Ali med sin familj till Stockholm och där kommer han att söka sig en ny klubb. Provträningen med AIK var ett sätt att få känna på nivån i en större klubb. Och det var skillnad.

- Det gick mycket fortare! Men det var inte bara tempot utan också attityden. Det var mer vilja, mer närkamper ... det handlade hela tiden om att visa sin inställning, allt var en kamp för att få spela matchen på helgen.

Kul och lärorikt

En rätt tuff miljö med andra ord, men Ali tyckte att det var både kul och lärorikt. Och trots att han tränade med killar som i många fall spelat akademifotboll i flera år så tyckte han att det gick att hänga med som ung spelare från en mindre stad. Det tackar han Fotboll LIU för.

- Hade jag åkt ner för ett år sedan, innan jag började på gymnasiet och Fotboll LIU, hade steget varit för stort. Jag har helt klart utvecklats under det här året. Tidigare var viljan och vinnarinstinkten mina starkaste sidor, men under det här året har vi kört mycket teknik med boll och lärt oss att tänka fotboll. Det har gjort mig lugnare på planen. Nu spelar jag inte bara med hjärtat utan med hjärnan också.

Bra utbildning för att gå vidare

Ali Sajad Majidi är tacksam för chansen att få provträna med en storklubb, och även för Härnösands gymnasium är träningstillfället positivt tycker Andreas Gisselman, tränare på Fotboll LIU och samordnare på Idrottsgymnasiet:

- Det är viktigt att visa att det går att utvecklas som spelare i en mindre stad. Lokal idrottsprofil tillsammans med träning och match i en lokal klubb ger en bra utbildningsgrund som gör att man efter gymnasietiden - eller om familjen flyttar – kan få chansen att fortsätta utvecklas inom sin idrott på en bra nivå.

En ung fotbollsspelare får instruktioner av en tränare under ett träningspass.

Tränaren Andreas Gisselman ger instruktioner till Ali Sajad Majidi under träningspasset på Högslättens konstgräs.