Publicerad

Stor satsning på matte

många människor sitter i en föreläsningssal och två av dem står i mitten

Maria Hellhoff och Maria Hinders leder det treåriga matteprojektet med målet att höja resultaten i Härnösand.

Nu ska resultaten i matematik höjas i Härnösands skolor. I ett treårigt projekt ska lärare från kommunens alla skolor tillsammans hjälpas åt att utveckla matematikundervisningen genom hela grundskolan.

Det första steget i projektet var att utse förstelärare i matematik på varje skola och nu har nästa steg tagits. Ett nätverk med lärare från alla kommunens skolor har bildats och någon vecka före skolstarten hade nätverket sin första träff.

– Det känns både roligt och spännande och vi är väldigt förväntansfulla inför vad det här ska ge, säger Maria Hellhoff som tillsammans med Maria Hinders leder projektet.

De har haft försteläraruppdrag i två år och har under den tiden sett behovet av ett ökat fokus på matematik och ökad samverkan mellan skolorna. Under projektets första år ligger störst fokus på klass F-3, men alla stadier är med i satsningen under alla tre år.

Nätverksarbetet började med en dag för alla förstelärare och dagen därpå var hela 55 lärare och specialpedagoger med.

– Idag har vi börjat arbeta fram en gemensam struktur över vad eleverna ska kunna i respektive årskurs och det har varit ett fantastiskt engagemang. Målet är att vi inom tre år ska ha höjt våra resultat i matte och att vi har skapat ett starkt nätverk som kan fortsätta utvecklas tillsammans, säger Maria Hinders.

En av de nya förstelärarna i matematik är Carolina Strömberg Vestin på Brännaskolan.

– Jag tycker om att jobba med skolutveckling, både att själv lära mig nya saker och utveckla min egen undervisning men också att få hjälpa till att utveckla skolans undervisning i stort.

Hon ser fram emot att få jobba med mattenätverket de närmsta tre åren.

– Det känns jätteroligt, att få känna styrka i varandra och hjälpas åt och lära oss saker tillsammans på kommunnivå. Jag tror också att det är det bästa sättet att jobba för att få den största möjliga utvecklingen i alla skolor.

Förutom matematik görs även en satsning på svenska där varje skola numera har minst en förstelärare.

– Vi har sett att kunskaperna i matematik och svenska sjunker. Nu måste vi göra allt vi kan för att höja våra resultat, säger Markus Nordenberg, chef för grundskolan.

Film från nätverksträffen

Se bilder från den första nätverksträffen och lyssna på projektledaren Maria Hellhoff och Maria Hinders samt försteläraren Carolina Strömberg Vestin i filmen nedan.