Publicerad

Så har Härnösand klarat helgens regnväder

En dagvattenbrunn.

I Härnösand föll mer än en månads nederbörd under den gångna helgen. Kommunens gatukontor har varit ute och jobbat med alla sina resurser för att mildra konsekvenserna av regnvädret.

Sedan i fredags har det kommit drygt 90 millimeter regn i Härnösand, enligt SMHI:s mätstationer. Det är mer än vad som brukar komma under hela november månad. Allra mest regnade det under lördagsdygnet.

- Vi har fokuserat på att hålla brunnar öppna, rensa trummor och leda om vatten där det var möjligt, säger Niclas Hälldahl, teknisk chef på Härnösands kommun.

Personalen hade förberett sig på att helgens väder skulle bli besvärligt och bland annat rensat brunnar.

- Vi förberedde oss så gott vi kunde. Men eftersom marken redan var mättad, vi hade snösmältning och stora mängder regn så kunde vattnen ändå inte sjunka undan, säger Niclas Hälldahl.

Kommunens gatukontor arbetar fortfarande med reparationer av vägar som har skadats i samband med helgens översvämningar. Niclas Hälldahl uppskattar att det är fem-sex vägar i ytterområdena som har begränsad framkomlighet.

- Det handlar om mindre vägar. Ingen väg är avstängd åt båda hållen. Alla som berörs har möjlighet att ta sig fram på andra vägar, säger Niclas Hälldahl.

Vid de drabbade områdena finns det skyltar där det framgår att vägarna inte är körbara.