Publicerad

Buss till Saltviksområdet en av flera nyheter

en medelålders man med glasögon och mustasch sitter på en buss

Från och med 11 december blir det flera nyheter i busstrafiken i Härnösand. Den största är att linje 501 förlängs till Saltviksområdet. Flera förändringar görs också inom landsbygdstrafiken för att öka tillgängligheten och göra bussen till ett alternativ för fler människor.

Här är nyheterna som träder i kraft måndag 11 december.

Linje 501 förlängs till Saltviksområdet

Det finns många arbetsplatser i Saltviksområdet och ännu fler är på gång. Därför förlängs linje 501 och får slutstation vid Saltviksanstalten i stället för Bondsjöhöjden. Linje 501 går var 30:e minut måndag-lördag och många människor får därmed möjlighet att pendla till jobbet i Saltviksområdet.

I samband med förändringen förändras även sträckningen genom Bondsjöhöjden. I stället för att gå i en slinga kommer bussen att gå samma väg åt båda hållen. Hållplatserna Sportvägen och Höglandsvägen försvinner. Det blir i stället nya hållplatser på Slåttervägen, Skördevägen och Bondsjö IP i riktning mot stan.

Här hittar du den nya tidtabellen för linje 501 Länk till annan webbplats.

Förenklad landsbygdstrafik

Linjenumren på landsbygdsbussarna förenklas så att alla bussar som går västerut har nummer som börjar med 51x, södergående har 52x och norrgående 53x. Det innebär att de norrgående linjerna byter nummer enligt följande:

  • 516 till Ramsås byter nummer till 532
  • 517 till Aspnäs byter nummer till 533
  • 518 till Strinningen blir två linjer, 534 till Ulvvik och 535 till Strinningen/Rö
  • 519 till Utanö-Strinningen byter nummer till 536
  • 521 till Karlberg-Hälledal byter nummer till 531

Mer anropsstyrd trafik

Den anropsstyrda trafiken utökas för att förbättra servicen till landsbygden. De linjer som berörs är 511, 520 och 531. Beställning sker via telefon 0771- 100 110 minst två timmar i förväg.

Utökade turer på landsbygden

Ett antal skolskjutsar har linjelagts. Det innebär att även andra än skolbarn kan åka med skolbussen. Förändringen gäller de som bor i Ytterfälle och på Hemsön. Sedan tidigare finns linje 524 till/från Ytterfälle i tidtabellen och nu har turer på linje 536 på Hemsön lagts till.

Plusbussen upphör

Resandet med Plusbussen har minskat kraftigt sedan 30-minuterstrafik infördes i stadstrafiken för ett år sedan. Därför upphör nu linjen. Resande hänvisas till den ordinarie stadstrafiken.

Läs om förändringarna på dintur.se/harnosand Länk till annan webbplats.

Nytt pris på Härnösandskortet

Från och med 1 januari 2024 kommer Härnösandskortet att kosta 200 kronor. Kortet gäller för ett obegränsat antal resor med buss under 30 dagar inom Härnösands kommun.