Publicerad

Kommunen mötte vintercyklister

fem personer står med reflexvästar och cyklar på en snöig parkering

Vintercyklisterna Lotta Ehinger och Jessica Wiklund tog en tur genom Härnösand tillsammans med Matildha Lindström och Frida Ullberg från Härnösands kommun och arrangören Mona-Lill Landström från NTF.

Hur bra går det att cykla på vintern i Härnösand? Det fick representanter för Härnösands kommun synpunkter på när trafiksäkerhetsorganisationen NTF ordnade en expedition genom Härnösand tillsammans med några vintercyklister.

NTF driver ett projekt för att inspirera fler att cykla året runt och för att underhållet och utformningen av cykelvägar i Sverige blir bättre.

– Cyklister säger att de blir piggare och att det är ett smidigt sätt att ta sig fram på. Vi vill att fler ska välja cykeln även om det är vinter, givetvis med dubbdäck på, säger Mona-Lill Landström från NTF

De två cyklisterna som deltog är på det stora hela nöjda med hur det ser ut i Härnösand och att det har blivit bättre de senaste åren. Men att det på vintern inte alltid går att ta den rakaste vägen.

Det finns så klart även många synpunkter på förbättringar. Till exempel kan det vara svårt att ta sig upp på cykelvägarna på grund av höga kanter eller snövallar. En sträcka som skapar osäkerhet för cyklister är Nybrogatan där det saknas cykelbanor och inte är helt tydligt var och hur man ska cykla.

– Det är alltid bra att möta människor och få synpunkter från deras verklighet. Det vi hör är samtidigt inga direkta nyheter för oss och vi har nyligen antagit ett gång- och cykelprogram med en långsiktig plan för våra cykelstråk. Så vi vet rätt bra vad som behövs, men det kommer att ta tid innan allt är på plats, säger Matildha Lindström på kommunens teknikavdelning.