Publicerad

Oljeskimmer på vattnet vid Nybron

olja i vatten

Under den senaste veckan har ett oljeskimmer synts på vattnet intill Nybron. Räddningstjänsten och kommunen har fått flera samtal kring det från allmänheten.
- Redan för drygt en vecka sedan var vi på plats och gjorde undersökningar för att försöka reda ut varifrån oljan eller dieseln kommer, säger Helene Lager, miljöchef på Härnösands kommun.

Vi har undersökt arbeten som gjorts i området, båtar i hamnen och maskiner på land som kan vara orsak till detta, men inte hittat källan.

Nu har vi jobbat med ärendet till och från under hela påskhelgen och vidtagit olika åtgärder. Bland annat tillsammans med räddningstjänsten. Länsar har lagts ut för att samla upp det som orsakar skimret.

Under söndagen hade kommunen hjälp av en båt för att bryta sönder istäcket.

- Känslan är att läget blivit bättre efter att isen hackades sönder och därför är hypotesen att det fortfarande ligger en del olja under och mellan isblocken som gör att det fortsatt sipprar fram, men att det inte är ett pågående utsläpp. Vi följer lägesutvecklingen och har bra samarbete med både räddningstjänsten och Hemab, säger Helene Lager.