Publicerad

Så blir nya sporthallen

skiss av en stor sporthall med parkering framför

En fullstor hall, en mindre hall och flera olika aktivitetsytor utomhus. Så blir den nya sporthallen på Ängevallen. Det är också klart att det är Härnösandsföretaget Jasab som ska bygga hallen.

Det är i första hand skolorna i närheten, Wendela Hellmanskolan och Murbergsskolan, som har ett stort behov av den nya sporthallen. För några år sedan utökades ämnet idrott och hälsa i skolan och sedan dess har skolorna inte haft tillräckligt med lämpliga lokaler för undervisningen.

Sedan länge har också föreningslivet uttryckt ett stort behov av ytterligare en fullstor hall som är godkänd för matcher på hög nivå.

Den nya sporthallen kommer att rymma en hall på 40 x 20 meter och en mindre hall intill. Den stora går att dela av så att tre skolklasser kan ha idrott samtidigt. I den större finns läktare för cirka 500 personer och den kan också fungera som aula för de två skolorna, något som länge har saknats.

Men det är inte bara en hall som ska byggas. Hela området ska göras i ordning och i anslutning till hallen blir det en konstgräsplan för 9 mot 9-spel, ett utegym och ytor för friidrott. Dessutom ska en så kallad öppen vägg som är tillåten för vem som helst att måla på placeras i området. Den ska ersätta den som tidigare fanns intill fängelset vid Hospitalsgatan.

skiss över ett område med en idrottshall, e fotbollsplan, parkeringar och gångvägar.Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

Apropå konst så är tanken att några slags konstnärliga utsmyckningar också kommer att dyka upp på området. En möjlig plats för detta är stödmurarna som kommer att byggas i sluttningen mot Norra Ringvägen. En så kallad utlysning ska göras, där konstnärer kan lämna förslag.

Genom området kommer det att gå en gång- och cykelväg som knyter ihop Sehlstedtsvägen med Norra Ringvägen.

– Det blir inte bara en hall utan ett helt område som ska vara tillgängligt för spontanidrott och andra aktiviteter. Här ska alla sorters människor känna sig välkomna, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander.

Det är alltså Härnösandsföretaget Jasab som har lämnat det lägsta anbudet för att bygga sporthallen och den ska vara klar till höstterminen 2025. Innan spaden sätts i marken ska kommunens idrottsföreningar bjudas in till en dialog. De har redan i planeringsstadiet fått komma med önskemål, synpunkter och idéer för det kommande bygget.

– Nu vill vi ha ett sista möte för att se om önskemål har tillkommit eller förändrats. Det är nu vi har chansen att göra de sista förändringarna, säger Eric Liljeström, chef för kommunens lokalförsörjningsenhet.

Följ projektet på harnosand.se/sporthall