Publicerad

Mycket kultur för grundskolans elever i mitten av mars

En ung kvinna visar två bokomslag på en bildskärm och berättar för elever som sitter med ryggen mot kameran.

Författaren Nora Khalil har i mitten av mars gjort uppskattade besök hos elever i årskurs 7 i Härnösand.

I Härnösand ska kultur ska vara en naturlig del i barn och ungas vardag och lärande. Just nu genomförs flera aktiviteter för elever i grundskolan. Det är författarbesök, teater och skolbio.

Kulturtrappan kallas Härnösands kommuns satsning på kultur för barn. Målet är att alla elever i en och samma årskurs ska få ta del av minst två kulturupplevelser under ett läsår. Eleverna får möta olika former av konst och kultur under sin skoltid i Härnösand - konst, dans, musik och film.

Aktiviteterna fördelas över året, men just nu händer väldigt mycket:

Författarbesök av Nora Khalil

Årskurs 7 på Wendela Hellman-skolan och Kastellskolan har fått författarbesök under vecka 11 - totalt cirka 170 elever. Hedda Wising-skolan har tidigare haft besök av författaren Christina Richardsson. När Wendela Hellmans elever fick önska författare så valde de Nora Khalil.

Eleverna hade inför besöket läst Khalils första bok "Yani" och några klasser hade även lyssnat på Noras Sommarprat för att förbereda sig inför hennes besök. Nora träffade elever och berättade om hur hon skrev sin första bok och blev författare. Förutom att berätta om sin egen resa gjorde hon även några skrivövningar med eleverna.

Nationell filmvecka för barn och unga

Omkring 600 Härnösandselever får gå på skolbio på Saga bio under vecka 12, som är den nationella filmveckan 2024. Det är filmer som är utvalda av en filmjury. De klasser som inte ser film på bio har möjlighet att se filmerna i klassrummet. Till alla filmer finns det lärarhandledningar så att lärarna kan förbereda eleverna på vad de ska se för något.

Barnteater: Teater Loranga, Mazarin och Dartanjang

Alla elever i årskurs 1 och 2, totalt cirka 550 stycken, får möjlighet att se "Loranga, Mazarin och Dartanjang", baserad på Barbro Lindgrens älskade barnboksklassiker. Det är Teater Västernorrlands hyllade uppsättning som visas på teaterns stora scen och det blir en helhetsupplevelse för barnen. I pausen serveras lunch på teatern och eftersom det käkas korv i föreställningen så ska givetvis eleverna käka korv till lunch!

Läs mer om Kulturtrappan i Härnösands kommun här.