Kulturtrappan

Pojke med keps sjunger i mikrofon.

Kultur ska vara en naturlig del i elevers vardag och lärande. Alla elever har rätt till kulturella upplevelser som vidgar deras vyer, ger perspektiv och en förståelse för världen. Genom Kulturtrappans aktiviteter får elever i grundskola och anpassad grundskola träffa professionella kulturskapare inom alla möjliga tänkbara och otänkbara konstformer!

Elever ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sig via konst och kultur. Genom att uppleva kultur i skolan inspireras barn och unga att prova på och utveckla sin egen skapande förmåga.

Ur läroplanen för grundskola (Lgr 22) och anpassad grundskola (Lgra 22) står: ”Eleven kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.”

Mål och syfte

Mål:

Kulturtrappan ska ge elever likvärdig möjlighet att delta i estetiska lärprocesser där professionell kultur är en integrerad del i den pedagogiska verksamheten. I Kulturtrappan är eget skapande, delaktighet och inflytande centrala delar.

Syfte:

  • Elever i skolan ska få möta ett kvalitativt och varierat kulturutbud anpassat för målgruppen.
  • Elever ska ges möjlighet att prova, utforska och utveckla sitt eget skapande, kunskaper och erfarenheter.
  • Stärka skolans värdegrundsarbete med kulturupplevelser.
  • Säkerställa en likvärdighet - att alla elever får lika tillgång till konst och kultur.
  • Fastställa en ambitionsnivå på kulturutbud för vad elever ska få möta under grundskoletiden.
  • Elever ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sig genom kultur och konst.
  • Kulturtrappans aktiviteter bidrar till att uppfylla skolans uppdrag.

Kulturtrappan - en modell för kultur på skoltid

Kulturtrappan är en modell för hur professionell kultur ska nå alla elever från förskoleklass till åk 9. Modellen ser till att alla elever får ta del av minst två kulturupplevelser under ett läsår. Genom att arbeta årskursvis säkerställs att elever får möta olika former av konst och kultur under deras skoltid i Härnösand. En viktig del i Kulturtrappan är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Skapande skola - är ett statsbidrag som möjliggöra professionell kultur på skoltid. Alla elever har rätt att ta del av professionell konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor. De ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst.
Statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Skapande skola utgör ett komplement till kommunens egen budget för kultur på skoltid.

Skapande skola

Alla barn och unga har rätt att få ta del av professionell och kvalitativ konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor. De ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst.  
Kulturrådet fördelar statsbidraget Skaåande skola. Det ska bidra till att konst och kultur integreras i skolan på lång sikt. Genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter ger bidraget elever i grundskolan möjlighet att fördjupa sig inom en variation av olika konst- och kulturuttryck, utveckla sitt eget skapande samt uppleva och utveckla förståelse för professionella konst- och kulturuttryck. Det är skolans huvudmän som kan söka bidraget.

Kulturombud

Kulturombuden är en bärande del i modellen Kulturtrappan. Varje skola ska utse minst ett kulturombud. Kulturombudens roll är att ta del av och förmedla information om aktuellt kulturutbud till sina lärarkollegor.

Som kulturombud blir du varje termin inbjuden till träffar där vi informerar om läsårets kulturutbud, diskuterar frågor som rör Kulturtrappan samt praktiska detaljer som lokaler, bussar, tider etc.

Sammankallande och ansvariga är kulturutvecklare och Skapande skolsamordnaren.

Kulturombudens uppdrag är bla:

  • delta i Kulturombudsträffar 2 gånger /läsår
  • om möjligt delta i utbildningsdagar.
  • vara språkrör på sin skola för elever, lärare, skolledning.
  • vara delaktig i och stötta skolans eget kulturråd/kulturutskott.
  • kontaktpersoner för Kulturtrappans genomförande under läsåret.
  • delta i gruppen Kulturtrappan på kommunens intranät.

Kontaktuppgifter

Telefon: 0611-34 80 00
E-post: jenny.brommare@edu.harnosand.se

Telefon: 0611-34 81 16
E-post: milly.lundstedt@harnosand.se