Våra ämnen

En tjej som sjunger och spelar elbas.

Här presenteras ämnen som Härnösands Kulturskola erbjuder och här anmäler du dig till aktivitet.

Långa kurser

Bild

Här arbetar vi med flera olika tekniker. Du får uttrycka dig och skapa med färg och form. Du får möjlighet att utveckla dina kreativa sidor på ett lustfyllt och fantasifullt sätt tillsammans med andra.

En målning av en gepard.

Drama

I drama får du göra övningar och lekar där du tränar på att våga uttrycka dig med kropp och röst. Du får prova på att göra teater – allt från att improvisera och hitta på egna manus till att använda färdiga berättelser.

En vit teatermask.

Drill och dans

Du får lära dig tekniken att drilla med drillstav, vi tränar också rytmkänsla och gör olika danskombinationer med staven. Under läsåret uppträder vi vid några tillfällen tillsammans med någon av Kulturskolan blåsorkestrar.
Du kan börja när du går i årskurs 3.

En tjej som dansar.

Gitarr och bas

Gitarr

Gitarr är ett populärt och användbart instrument. Här får du lära dig att spela
ackord och melodier i olika stilar såsom visa, pop och klassiskt. Undervisningen sker på akustisk gitarr, enskilt eller i grupp. Lämplig ålder från klass 3.

En tjej som spelar gitarr.

Elgitarr

Skulle du vilja spela rock/popriffen till dina favoritlåtar eller kanske är du intresserad av jazz? Om du väljer elgitarr hos oss så kommer du tillsammans med din lärare lägga en stadig gehörsbaserad och senare teoribaserad grund med klassiska låtar på elgitarr inom rock/pop- eller jazzgenren helt efter din önskan.

Elbas

Basisten är kärnan i varje band och är tillsammans med trummisen
den som får musiken att svänga så folk vill dansa, eller kanske till och med headbanga? Välj elbas hos oss och du får lära dig spela dina favorit rock/pop låtar med hjälp av din lärare.

Blåsinstrument

Flöjt

Man kan spela två sorters flöjt på Kulturskolan, blockflöjt och tvärflöjt. Det finns många superbra flöjtister. Kanske blir du en av dem?

En tvärflöjt

Blockflöjt

Blockflöjten är av trä eller plast, och det finns flera olika storlekar. Sopranblockflöjt heter den man brukar lära sig spela först. Man håller en blockflöjt framför sig och blåser rakt in i munstycket. Det går väldigt lätt att få ton! Lite lurigare är det att täcka hålen med fingrarna – en blockflöjt har inga klaffar.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är gjord av silvrig metall. Man håller flöjten på tvären och får ton i den genom att blåsa mot kanten på munstycket. Man trycker på klaffar med fingrarna för att få olika toner.

Saxofon och klarinett tillhör träblåsfamiljen

Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter, improvisation och ha kul tillsammans.

En saxofon.

Saxofon och klarinett kan du höra ofta inom jazz, blues, klassisk musik, folkmusik, världsmusik och även inom pop och rock. Saxofonen finns i olika storlekar. De vanligaste är: Baryton, Tenor, Alt och Sopran. På Kulturskolan börjar vi med Altsaxofon.

Klarinetten finns också i olika storlekar. På Kulturskolan börjar vi på Bessklarinett.

Brass

I ämnet brass väljer man om man vill spela: trumpet, valthorn, bariton/tuba eller trombon.

När du väljer brassinstrument får du tillsammans med din lärare möjlighet att prova vilket brassinstrument som passar dig bäst. Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter och ha kul tillsammans.

Slagverk och trummor

Är du intresserad av rytmer och puls, och nyfiken på trummor, marimba, xylofon, vibrafon, percussion? Då ska du söka till slagverk eller trummor hos oss!

Slagverksgrupp

Undervisningen sker i grupp och riktar sig till nybörjare i årskurs 3 och 4. Du behöver ha egna trumstockar.

Trummor

Du får undervisning enskilt på trumset, och behöver ha eller hyra ett eget trumset.

Stråkinstrument

Stråkinstrumentfamiljen består av fyra instrument:

Fiolen som är minst och har den ljusaste klangen.

Altfiolen som är lite större än fiolen och har en litet mörkare klang.

En fiol i sin låda.

Cellon som kan klinga med både djupa bastoner och ljusa toner.
Kontrabasen som klingar med djupa bastoner.

Stråkorkestrar

Kulturskolan har tre stråkorkestrar med olika nivåer så det ska passa elever i alla åldrar.

Sång

”Sång är det musikaliska uttryck som skapas när någon använder sin röst för att åstadkomma musik”.

På sånglektionerna får du möjlighet att utveckla din sångröst och lära dig mer om sångteknik.

Mikrofoner på stativ.

Du får träna dig på att uttrycka dig genom sången och prova på olika musikstilar. Vi sjunger både på gehör och utifrån en notbild. Naturligtvis kan du själv vara med och påverka innehållet i dina lektioner.

Sång i grupp

På låg- och mellanstadiet bedrivs sångundervisningen i grupp. För att en grupp ska starta behövs det vara minst 4-5 anmälda i ungefär samma ålder. Undervisningen sker för det mesta efter skoltid i Kulturskolans lokaler.

Solosång

Från och med årskurs 7 finns det möjlighet att få en egen sånglektion. På högstadiet bedrivs undervisningen vanligtvis på elevens skola under skoldagen och för gymnasieelever efter skoltid i Kulturskolans lokaler.

Kör

Härnösands Ungdomskör består av ungdomar från högstadiet och gymnasiet och är med i föreningen Ung i kör. Här får du känna glädje i att sjunga tillsammans i stämmor! Kören sjunger mycket pop i två-och trestämmiga arrangemang men har också ett mer traditionellt julprogram på repertoaren. Vi gör flera uppträdanden varje termin och samarbetar gärna med andra ensembler.

Piano

Du får som pianoelev enskilda lektioner, eller lektion tillsammans med en spelkompis. Lektionerna ges dagtid på din skola eller på Kulturskolan efter skoltid.

Två händer på ett piano.

Du får möjlighet att lära dig spela efter noter, spela på gehör och att spela efter ackordanalys. Du kan spela solistiskt, kompa andra instrument, spela fyrhändigt eller spela i ett band. Lämplig ålder från klass tre.

Pop & Rock

I ämnet Pop & Rock kan du anmäla dig som nybörjare och få spela i band. Du behöver inte bestämma i förväg på vilket instrument, utan får möjlighet att prova dig fram. Undervisningen sker i grupp på Brunne och Hälledals skolor samt inne i stan på Kulturskolan.

Mikrofoner på stativ.

Suzukimetoden

I Suzukimetoden kan du börja spela när du är 4-5 år gammal. Metoden kallas också modersmålsmetoden. Den grundar sig på att man lär sig spela ett instrument genom att härma och lyssna på samma sätt som man lär sig tala sitt modersmål.

Huvudet på en cello.

Keramik och skulptering

Är du intresserad av att lära dig arbeta med keramik och skulptering?
I kursen får du skapa, vara kreativ och lära känna lerans egenskaper, tillverka både bruks och konstföremål.

Låta fantasin flöda, prova på olika arbetssätt och tekniker ex. ringning, kavling och tumning samt skapa fina keramik föremål.

Måndagar kl.15.30-17.00.

Välkommen med din anmälan.

Keramikverktyg

Låtskrivning och musikproduktion

Kursen vänder sig till dig som är 12 till 19 år, sjunger, rappar eller spelar ett instrument och vill skriva egen musik. Du får lära dig grunderna för att skriva egna låtar. Du får också möjlighet att lära dig att använda digitala verktyg för musikproduktion samt göra en enkel inspelning av den musik du skriver

Musikproduktion

Musikal

Musikal innehåller Sång, dans och teater. Här får du möjlighet att utforska och utveckla alla tre ämnen.

Läsåret 24/25 kommer Kulturskolan jobba utifrån den välkända bokserien LasseMajas Detektivbyrå där resultatet blir en musikal som vi spelar upp för publik under vårterminen.

Du behöver inte ha några speciella förkunskaper för att vara med, men vilja delta i alla moment. Går du i årskus 6-9 och tycker att detta låter intressant?

Välkommen med din anmälan!

Musiklek - barn 5-6 år

Är du 5-6 år och vill vara med och leka med musik? Anmäl dej till vår grupp på Kulturskolan! Vi träffas på måndagar kl 16:00-16:40

Kulturskolan erbjuder en lekfull verksamhet
med en blandning av sånger och rytmer.
Genom Musiklek väcks barnens lust att upptäcka och utveckla sin musikaliska kreativitet.

Musikdetektiverna - barn 7-8 år

Är du 7-8 år och nyfiken på musik? Anmäl dej till vår grupp på Kulturskolan! Vi träffas på torsdagar kl 17:00-17:40

Genom Musikdetektiverna väcks barnens lust att upptäcka och utveckla sin musikaliska kreativitet och öppna upp en nyfikenhet till fortsatt deltagande i Kulturskolan.

Fördjupningskurs

Kursen sträcker sig över ett läsår. Den vänder sig till dig som redan är antagen på Kulturskolan och har nått en högre nivå, har stort engagemang och vill satsa mer på din musikutbildning.

Kursens målgrupp är elever från åk 7 och uppåt.

Musikproduktion

Kursen innehåller:

  • Huvudinstrument 40 min/vecka
  • Musikteori i grupp 1 tim/vecka, torsdagar kl 17-18
  • Biinstrument, erbjuds vid behov

Är du intresserad? Prata med din lärare.
Lärarkollegiet och skolledningen avgör i samråd om kursen passar dig.