Publicerad

Nya konstverket ”Tillväxt” växer fram på Saltvikshöjden

Kollage med bild på konstverk som liknar en slingrande orm, samt en karta som visar var konstverket placeras.

”Tillväxt” av konstnären och formgivaren Erik Vallbo håller nu på att installeras på Saltvikshöjden, nära korsningen mellan Hamnleden och Saltviksvägen.

Ett nytt konstverk håller på att installeras i Härnösand. Arbetet med verket ”Tillväxt” pågår i korsningen Saltviksvägen-Hamnleden på Saltvikshöjden.

Installationen har redan väckt uppmärksamhet och många nyfikna bilister stannar till och fotograferar. Verket påminner både om en växt och en reptil och kröns av en belysningsglob.

Vad är det som händer, Linda Nordlander Frisk, konstintendent i Härnösands kommun?

- Ja, visst ser det spännande ut!? Det är konstverket ”Tillväxt” av Erik Vallbo som just nu installeras. Erik tilldelades ett enprocentuppdrag för snart ett år sedan och nu är konstverket färdigt för installation.

När är det dags för invigning?

- Just nu är själva konstverket färdigt och placerat på sin sockel men det behöver fortfarande lite teknisk handpåläggning innan solcellerna som ska driva globen i mitten av ”växten” fungerar. Även lite markåtgärder omkring skulpturen behövs innan verket är klart. På kvällen den 22 maj är det dags för invigning.

Uppdraget utlystes i januari 2023

I januari 2023 utlystes uppdraget att skapa ett konstverk för det nya området som kommer att växa fram i och med den nya statliga arkivetableringen och allt annat som händer uppe vid Saltviksområdet. Det konstnärliga gestaltningsprojektet realiseras genom en samverkan av så kallade 1%-medel mellan Härnösands kommunfastigheter och Härnösands kommun.

Konstnären och formgivaren Erik Vallbo tog hem uppdraget och beskriver sitt verk så här: ”TILLVÄXT är en skulptur där teknologin imiterar och samverkar med naturen. Spiralformen ser ut som en tallstock med bark, men dess industriellt precisa spiralform är lite av en gåta. Har naturen eller människan skapat den?”

I anslutning till invigningen den 22 maj gästar Vallbo Härnösands Konsthall och presenterar ”Tillväxt” närmare och berättar också om sin egen arbetsprocess. Presentataionen kommer att vara öppen för allmänheten.

Mer info om Gestaltningsuppdrag Saltvik och andra konstnärliga gestaltningsuppdrag i Härnösand hittar du här.