Vårdkasen

Fri och obegränsad användning för Härnösands kommun samt för redaktionell användning som direkt har med Härnösand att göra. Om andra företag, exempelvis Silja Line, Viking eller liknande vill använda bilderna för marknadsföring, dvs med sig själva som avsändare, kan de antingen köpa licens för användning av Maria-Therese (1 300 + moms / bild) eller så kan Härnösands kommun köpa licens för utökad användning av Maria-Therese (1 000 + moms / bild).

På centrala och vackra Vårdkasberget finns det massor av spännande aktiviteter att göra.

Här hittar du flera olika leder och motionsspår, slalombacke, naturreservat, vindskydd med grillplats, ett utsiktstorn, restaurang och café.  Här arrangeras bland annat populära Härnö Trail.

Här kan du läsa mer om Härnö Trail Länk till annan webbplats.

Berget har en höjd på 175 meter över havet.

Vårdkasberget är värt ett besök alla tider på året.

Vårdkasens slalombacke

""

Mitt på Härnön, inte långt från Härnösands centrum ligger Vårdkasbacken med.

Här finns:

  • Två liftar och flera nedfarter
  • Barnbacke, lång flack och lättåkt med en egen lift
  • Funpark, två lines som innehåller rails och hopp

Backen ligger i söderläge med fyra nedfarter, där långsvängen på 800 meter är backens längsta. Övriga nedfarter är stora backen 550 meter, en teknikbacke på 300 meter, en barnbacke på 250 meter som är lång, flack och lättåkt samt en pulkabacke alldeles bredvid barnbacken.

Här finns en cafeteria som drivs av Härnösands Alpina och som rymmer många fikasugna gäster.

Backarna sköts av Härnösands Alpina, på deras hemsida får du information om öppettider, kurser mm. Länk till annan webbplats.

Motionsspår

På Vårdkasberget finns det många spår och leder. Vi har fyra motionsspår för skidåkning, löpning och promenader. Där kortaste sträckan är 2,2 km och längsta 8 km. Det finns två uppskyltade mountainbikebanor och trailbanan på 21 km.

Elljuset släcks 22.00 och vintertid pistas motionsspåren för klassisk och skateskidåkning. Du får gärna vistas i motionsspåren med din hund men visa hänsyn och ha den kopplad.

Mountainbikebanor

""

På Vårdkasberget i Härnösand finns det mountainbikebanor i världsklass. Här har en av landets framgångsrikaste cykelklubbar, Härnösands Cykelklubb, byggt banor som använts under två svenska mästerskap och internationella tävlingar, senast sommaren 2016.

Det finns två leder som är utmärkta med skyltar men det finns oändligt med stigar på området.

Här på Härnösands Cykelklubbs hemsida kan du få mer information och läsa mer om föreningen. Länk till annan webbplats.

Vårdkasens utsiktstorn

""

På toppen av Vårdkasbacken står ett utsiktstorn väl värt att besöka och ta sig upp i. Längst upp är det en fantastisk utsikt över Härnösand och södra sundet och tittar du noga kan du se toppen av Högakustenbron som ligger ca 21 km bort.

Historia

Det nya utsiktstornet stod klart år 2007 och invigdes 2008. Det fanns ett utsiktstorn även innan dess som var uppfört under 20-talet. Det tornet var länge avstängt på grund av att det var i dåligt skick.

TM-Konsult fick då uppdraget av Härnösandshus att rita ett nytt utsiktstorn som skulle stå på berget. Det nya tornet har en speciell form som påminner om den vårdkase som tidigare fanns på Vårdkasberget. Andra associationer kan även vara skeppsstävar och rymdraketer.

På det nya utsiktstornet finns även en stor trappa som förutom sittmöjligheter också kan fungera som scen eller startplats för slalomtävlingar. Tornet har tre plan.

Hitta till Vårdkasberget

""

När du åker in i Härnösand på E4 möts du snart av ett trafikljus, där svänger du till Storgatan mot centrum (höger om du kommer söderifrån och vänster om du kommer norrifrån).

Följ sedan vägen förbi ett till trafikljus och två små kanalbroar. I korsningen direkt efter den andra kanalbron svänger du höger till Brunnshusgatan.

Efter en skarp vänsterkurva finns en rondell, där svänger du höger till Hovsgatan. Följ denna väg, efter ca 500 meter raksträcka kommer en uppförsbacke, strax efter backens topp finns en skyltad avtagsväg till vänster. Denna väg tar dig upp på Vårdkasberget.