Publicerad

Här är framtidsvisionen för Västanåfallet och Mjällådalen

skiss över en kringbyggd gård med restaurang, bodar och annat

Restaurang med utsikt mot vattenfallet, upprustade stigar, utsiktstorn, levande järnbruksmiljö, vildcamping, vandring och fiske. Dessutom möjligheter för olika aktiviteter, evenemang, boende och konferens. Idéerna är många i den förstudie Härnösands kommun genomfört för Västanå och Västanåfallet tillsammans med företaget Voodo associates oy, föreningar och företag i området.

- Vi vill profilera Mjällådalen som en stark naturdestination i Höga Kusten, med Västanå som ett viktigt besöksmål. Det är en plats som andas historia och ger möjligheter till storslagna gemensamma upplevelser. Dessutom har Västanå ett strategiskt läge mellan tre kommuner där det händer väldigt mycket just nu både inom besöksnäringen och näringslivet i stort säger, Andreas Sjölander (S) kommunstyrelsen ordförande.

I och med detta arbete har en långsiktig vision och riktning för att utveckla besöksmålet tagits fram. I förstudien presenteras en utveckling i flera steg där bland annat en restaurang med utsikt över vattenfallet är en av det förslag som kittlar.

Förslag på utvecklingssteg

  • Ett unikt vattenfall i Västanå som blir ännu mer spännande att besöka med upprustning av stigar, skyltning, möjlighet till guidning och bekvämligheter för besökare och ett utsiktstorn på toppen av vattenfallet.
  • Skapa en levande utomhusscen med flera stora evenemang och shower i naturen samt gemytliga kulturföreställningar, ljusshower, sagoteater för barn, aktiviteter för hela familjen.
  • En bättre upplevelse av den järnbruksera och det kulturella arvet som finns i Västanå med en upprustad och levande smedja som fungerar med vattenkraft och flera mindre bodar för hantverkare.
  • Olika boendemöjligheter i området – från tält, camping till hotell och stugby.
  • God mat och service, hantverk och närproducerad mat.
  • Livskvalité och hälsa

- Vi har arbetat med samma process och arbetssätt som vi gjort för etableringen på Smitingen, det var lyckosamt så därför har vi fortsatt på samma spår med Västanå. Skillnaden är att det här innehåller flera delar och är en omfattande plan med olika alternativ för utveckling vilket gör att vi måste vara medveten om att det nog kommer att ta tid innan vi är i mål, säger Uno Jonsson, tillväxtchef Härnösands kommun.

Skiss över en utemiljö med bodar och stånd.

Visionsbild över miljön i Västanå.

Skiss över en utemiljö med en scen och läktare med publik

Visionsbild av utomhusscen och läktare.