Publicerad

Hemtjänsten prioriterar vätska och hälsa framför städning

Äldre kvinna lyfter ett vattenglas mot kameran.

På grund av sommarvärmen har hemtjänsten beslutat att vätska till brukarna tills vidare ska ha högsta prioritet. Insatser som inte är direkt förknippade med hälsa, som exempelvis städning, kan prioriteras lägre.

Juni har varit en varm månad och höga temperaturer innebär en ökad påfrestning på kroppen. Det kan leda till problem framförallt för personer i vissa riskgrupper. Därför har hemtjänsten beslutat att - när det behövs - dra ned på städinsatserna för att se till så att alla brukare får i sig tillräckligt med vätska.

Det innebär inte att städningen upphör, utan att insatser som inte är direkt förknippade med hälsa kan prioriteras lägre. Arbetsuppgifter som exempelvis städning får då utföras på annan tid.

- Vi följer väderprognoserna noga för att se när vi kan återgå till normalläge, men brukarnas hälsa går alltid först. Vi fortsätter att prioritera vätska och svalka så länge vi bedömer att det är nödvändigt, säger Maritha Nordin, verksamhetschef för hemtjänsten i Härnösands kommun.

För att minska hälsoriskerna i samband med höga temperaturer kan man se till att hålla sig sval och ersätta den vätska man blir av med när man svettas. Har du vänner och anhöriga i riskgrupper, titta gärna till dem lite extra.