Publicerad

Härnösands nya boende Saltviksvägen har invigts

Invigning av boende. En man klipper symbolisk ett band som en kvinna håller i.

Socialnämndens ordförande Krister Mc Carthy klippte bandet när Saltviksvägens SoL-boende invigdes. Funktionsstöds verksamhetschef Eva Forslöf hjälpte till.

Härnösands kommun har invigt det nya socialpsykiatriska boendet Saltviksvägen. Det är en toppmodern fastighet, helt anpassad efter verksamhetens behov och med närhet både till skogen och havet. Nästa vecka flyttar de första brukarna in.

Det låg både glädje och förväntan i luften när Saltviksvägen invigdes fredagen den 29 september. Eva Forslöf, verksamhetschef för Funktionsstöd: LSS och socialpsykiatri, konstaterade att resan mot det nya boendet startade redan 2018. Då konstaterade man både att det behövdes fler boendeplatser, och att de boenden som fanns i kommunen egentligen var dåligt anpassade för socialspykiatrin. Efter en lång process där behoven utretts grundligt står nu en skräddarsydd fastighet klar.

- Vi är många som har jobbat mot detta länge - nu känns det fantastiskt att få flytta in, sa Eva Forslöf.

Lugn och avskildhet viktigt

Saltviksvägen är det som kallas Bostad med särskild service, SoL psykiatri - ett boende med stöd enligt Socialtjänstlagen (SoL). På ett sådant boendet ska alla brukare ha egna lägenheter och det ska finnas ett gemensamhetsutrymme. Personal finns på plats dygnet runt, och den enskilde får stöd utifrån behov. En sköterska är knyten till boendet.

På Saltviksvägen uppfylls självklart dessa grundkrav, men byggnaden har också anpassats på fler sätt för att passa verksamheten. Inte minst har mycket gjorts för att se till så att miljön är lugn och tyst och att det alltid är lätt att hitta en avskild vrå. Här finns också aktivitetsrum och grillplatser för samvaro och alla lägenheter har egen uteplats.

- Vi ville skapa ett boende som både är bra för brukarna och personalen. Jag är väldigt glad över att vi lyckats med det och att vi kunnat göra det själva - att vi äger fastigheten genom Kommunfastigheter, säger socialnämndens ordförande Krister Mc Carthy.

23 platser - och nu byggs gårdshus

Boendet är uppdelat på tre enheter och har sammanlagt 23 platser. Bygget har pågått i ungefär ett och ett halvt år och är inte helt avslutat - ett friliggande gårdshus med ytterligare tre platser ska också byggas.

Saltviksvägen kommer att ha cirka 24 anställda, där flera är anställda från de SoL-boenden som Härnösands kommun nu successivt avvecklar. Flera är också nyanställda och den nya personalgruppen har inför öppnandet haft två introduktionsveckor för att lära känna varandra och utveckla rutinerna för boendet.

Saltviksvägen är tre fristående enheter, men personalen kommer att samarbeta mellan enheterna vilket både underlättar i arbetet och gör att bemanningsfrågan blir lättare att lösa. Samordningsvinsterna kring exempelvis nattbemanning innebär en ekonomisk besparing. Att Härnösands kommun nu kan erbjuda kommuninvånare som varit placerade i andra kommuner boende på hemmaplan väntas också spara pengar för kommunen.

Spännande att dra igång

Söktrycket till det nya boendet har varit högt. Efter två veckors introduktion är de anställda nu spända på att få börja jobba.

- Det känns roligt att få komma igång. Det ska bli spännande! säger Ingrid Wallenman.

- Vi har haft några brukare som ska flytta in som var här och tittade. Det är en stor omställning för dem att flytta, men de var väldigt positiva direkt så det här kommer att bli bra, säger Ann Norberg.

Flera människor visas runt i ett stort rum.

Varje enhet har sju till åtta boendeplatser och på det stora gemensamhetsutrymmet kan brukarna träffas och äta mat, umgås och fika.

Exteriörbild samt en bild med besökare som bjuds på snittar vid invigningen.
Åskådare tittar på person som håller tal.

Invigningen av det nya boendet var välbesökt.

Tre kvinnor som arbetar på det på det nya boendet.

Stödpedagogen Sandra Thomasson och stödassistenterna Ingrid Wallenman och Ann Norberg ser fram emot att komma igång med arbetet när de första brukarna flyttar in på Saltviksvägen.