Publicerad

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Härnösands gymnasium certifierat av Visita!

Fem leende personer vid en roll-up som berättar om restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Delar av styrgruppen firar certifieringen av Restaurang- och livsmedelsutbildningen. Från vänster: Matz Bergström, Lasse Bergman och Helene Hålldin, Härnösands gymnasium samt Fredrik Björk, Hotell Höga Kusten, och Emma Edfors, Hernö Gin.

Nu är det klart: branschorganisationen Visita certifierar Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Härnösands gymnasium. Det är ett kvitto på att utbildningen håller en hög kvalitet och har ett nära samarbete med lokala och regionala företag inom besöksnäringen.

För att bli certifierad krävs att en utbildning uppfyller många krav, och bakom varje framgångsrik ansökan ligger ett omfattande arbete med allt från utbildningens innehåll till gemensam värdegrund.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har klarat av processen på rekordtid och ingår nu i en exklusiv skara gymnasieutbildningar som fått denna kvalitetsstämpel.

Samarbetet med företagen en nyckel

- Härligt att vi har fått vår kvalitetssäkring! Vi har en utbildning med hög kvalitet tack vare hög kompetens hos våra lärare, bra lokaler och ett mycket gott samarbete med engagerade företagare på orten och i regionen, säger Helene Hålldin, rektor för yrkesprogrammen på Härnösands gymnasium.

- Fantastiskt kul! Det här är ett kvitto både på hög utbildningskvalitet och på det goda samarbetet mellan skolan och branschen. Jag hoppas att det här får ännu fler unga att upptäcka den här utbildningen och det här yrket. Här kan du gå direkt från skolan till jobb och bra karriärmöjligheter - samtidigt som programmet är högskoleförberedande, säger Fredrik Björk, restaurangchef på Hotell Höga Kusten och ordförande i styrgruppen för certifieringsarbetet.

Positiv söktrend för utbildningen

Godkännandet från Visita innebär extra vind i seglen för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Härnösands gymnasium. Utbildningen tar in tjugo elever varje år och har en positiv söktrend. Något som yrkesläraren Lasse Bergman hoppas förstärks ytterligare.

- Vi har alltid försökt vara en utbildning i framkant och certifieringen är ett kvitto på att vi verkligen är det. Nu är vi i mål med första delen - nu ska vi jobba vidare i samma anda, säger Bergman.

Certifieringen kommer att högtidlighållas vid en ceremoni den 21 mars.

Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet här.