Publicerad

Förre landslagstränaren höll seminarium med Idrottsgymnasiets lärare

Skärmklipp från ett digitalt möte där en äldre man pratar. I bildens ytterkan finns mindre bilder på de övriga mötesdeltagarna.

Hasse Backe berättade med engagemang om sina erfarenheter av att leda framgångsrika elitfotbollsklubbar och -landslag.

Elitfotbollstränaren Hasse Backe höll under måndagen ett digitalt seminarium för arbetslaget på Idrottsgymnasiet på Härnösands gymnasium. Temat för dagen var ledarskap.

Idrottsgymnasiet bjuder regelbundet in gäster som kan ge ny kunskap och nya perspektiv på idrottande. Ofta blir det föreläsningar där alla elever som går något av idrottsprofilerna (fotboll, ishockey, handboll, curling, träning) kan delta.

Den här gången blev det ett digitalt seminuarium via Teams och med enbart lärarna som deltagare.

- Vi i arbetslaget söker hela tiden efter inspiration och kunskap utifrån och att få sitta en timme med en person som Hasse är otroligt intressant och lärorikt, säger Andreas Gisselman, samordnare för Idrottsgymnasiet.

Lång meritlista

Hasse Backe har en makalös meritlista. Som tränare har han tränat fyra allsvenska klubbar och internationella klubbar som Salzburg, Panathinaikos och New York Red Bulls. Tillsammans med Sven-Göran Eriksson ledde han både Manchester City och det mexikanska herrlandslaget innan han avslutade den aktiva tränarkarriären 2016 som förbundskapten för Finland.

Och trots att klimatet ofta är tufft inom den internationella toppfotbollen är Hasse Backes erfarenhet att vägen till framgång som ledare i alla sammanhang är daglig dialog, individuell coachning och extremt noggrann planering.

Uppskattad frågestund

Efter att Backe berättat om sina erfarenheter och lärdomar fick lärarna på Idrottsgymnasiet möjlighet att ställa frågor utifrån sitt arbete. Det handlade om allt från konfliktlösning till motivation. Det blev ett mycket uppskattat inslag där Backe också bjöd på en del anekdoter från sin långa karriär.

- Jag har hört Hasse Backe berätta en del av de här sakerna tidigare i större sammanhang och för en mycket större publik, men att han kan berätta det med samma glöd för vårt lilla arbetslag säger en hel del om hans engagemang för idrotten och ledarskapet. Där har du nog också en av skälen till att han blivit så framgångsrik som ledare, säger Andreas Gisselman.

Läs mer om Idrottsgymnasiet här.