Publicerad

Skolverket godkänner spetsutbildning på Härnösands gymnasium

Två personer står mitt i en labbmiljö

Härnösands gymnasium är en av ett fåtal gymnasieskolor i landet som får bedriva naturvetenskaplig spetsutbildning. I Norrland är det, förutom i Härnösand, endast i Luleå som man också har möjlighet att läsa en högskoleförberedande spetsutbildning. Den naturvetenskapliga spetsutbildningen i Härnösand är öppen för elever från hela Sverige och inriktar sig mot biomedicin.

Spetsutbildningar har funnits i ett antal år på försök men från höstterminen 2025 blir det en permanent del av skolväsendet.

I och med det stramar Skolverket upp reglerna kring vilka gymnasieskolor som får driva spetsutbildningar. Syftet är att garantera att de utbildningar som finns håller hög kvalité. På en spetsutbildning i gymnasieskolan får eleverna möjlighet att fördjupa sig extra mycket inom ett eller flera ämnen och läsa högskolekurser. För att komma in på utbildningen i Härnösand krävs betyg A i både matematik och kemi från årskurs 9.

- Att få bedriva en riksrekryterande spetsutbildning är stort och något som vi är mycket stolta över. Det är ett otroligt roligt besked och ett fint kvitto på att vår undervisning håller hög kvalité, säger Dan Elfvendal, rektor på Härnösands gymnasium.

Utbildningen ligger helt i linje med de ambitioner regeringen pekar ut för Sverige. På regeringen.se skriver de:

” Sverige behöver fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik för att vi ska klara oss i konkurrensen med andra länder. Om Sverige inte kan möta den kompetensbrist som finns inom både privat och offentlig sektor riskerar vi att bli omsprungna av länder som satsar stort på forskning och utveckling.”

- Att läsa spetsutbildningen i Härnösand är en fantastisk möjlighet att få utforska det snabbt växande forskningsområdet biomedicin. Här får eleverna prova på arbete med kloning och den nya CRISPR-tekniken (gensaxen som gör att det är möjligt att förändra cellers DNA) redan som gymnasiestuderande, säger Johanna Björk Jonasson, lektor på Härnösands gymnasium.

Den första ansökningsperioden för årets gymnasieval är öppet mellan den 15 januari till 17 februari.

Spetsutbildning som nästa steg?

I Härnösands kommun finns ett projekt med en grupp för särskilt begåvade elever i grundskolan som har stort intresse för naturvetenskapliga ämnen.

Gruppen är en del av ett pilotprojekt som kallas Berikande Utmaning och sker i samverkan med Mittuniversitetet och Technichus Science Center.

- En naturvetenskaplig spetsutbildningen kan vara ett perfekt nästa steg för elever som behöver extra utmaningar i skolan. Att vi har satsningar och möjligheter som hänger ihop med en tydlig röd tråd känns väldigt bra, säger Dan Elfvendal.

Under januari ska regeringen presentera en strategi för STEM-ämnena, det vill säga ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Strategin ska spänna över hela utbildningssystemet, från förskola till forskarutbildning.

- Att vi nu har ett projekt för särskilt begåvade elever i grundskolan, en spetsutbildning på gymnasienivå och ett science center - Technichus - med inriktning på dessa ämnen känns bra och helt rätt i tiden, säger Marie Blomberg, skolchef Härnösands kommun.