Publicerad
Mindre soppa och kryddtips

Under vintern gav sig några politiker och personal från kostavdelningen ut på en skolmatsturné. De besökte flera skolor, åt mat och pratade med elever om skolmat. Turnén är nu avslutad och resultatet är bland annat att det inte ska serveras soppa lika ofta som tidigare och att skolköken ska bli bättre på att tipsa om vilka kryddor som passar till olika maträtter.
En av de saker som kom fram i samtalen var att eleverna inte var så förtjusta i soppa, eller i alla fall inte ville ha soppa så ofta. De tycker att det är krånglig att bära soppan och lätt att spilla. Det tyckte också att de inte blev mätta.
- Vi har därför bestämt att vi inte ska servera soppa lika ofta, säger Kia Olsson. Minestronesoppa, Cowboysoppa och Krämig kycklingsoppa försvinner.
Ett annat förslag från eleverna var att tipsa om vilka kryddor som passar till maten.
- Det ska komma upp lappar i matsalen som påminner eleverna om att de kan fråga kökspersonalen om tips på kryddning, säger Kia.
Speciella temadagar med speciell mat var också ett förslag som kom fram under turnén. Det är något som kostavdelningen undersöker, men matsedeln för vårterminen är redan klar, så om det blir temadagar blir det tidigast under höstterminen.
Bowls och buffé
På högstadiet och gymnasiet önskade eleverna att det skulle vara möjlighet att plocka ihop egna wraps och bowls från en buffé.
- Det är en bra idé, men den är svår att genomföra eftersom vi inte kan kontrollera kostnaden eller våra klimatmål för detta så bra. Det blir också svårt att säkerställa att eleverna får en näringsrik och varierad kost, säger Kia Olsson.
Dela sidan