Publicerad

Elever på Brännaskolan gjorde trygghetsvandring

Många barn vid en klätterställning på en skolgård

Nyligen gjorde Brännaskolans elever en trygghetsvandring för att identifiera otrygga miljöer och situationer. Med på vandringen var även kommunens brottsförebyggande samordnare Anna-Karin Hasselborg.

Det var representanter för alla klasser från årskurs 1-6 som var med på vandringen. De hade fått förbereda sig i klasserna genom att tillsammans prata om vad trygghet och otrygghet är och fundera på vad de ville ta upp.

– Det de flesta tycker behöver bli bättre är omklädningsrummen, säger Mika Frejarö i klass 5B.

Där handlar det bland annat om dåligt insynsskydd. Andra saker som eleverna tog upp var att det saknas låsvred på toaletter och att det är dålig vuxennärvaro i vissa situationer.

– Men det mesta är helt OK ur vårt perspektiv. Det är tryggt på skolan, säger Stella Petré som också går i 5B.

Bra förberedda elever

– Eleverna var fantastiskt bra förberedda och hade både en förförståelse för begreppen trygghet och otrygghet och genomtänkta och kloka synpunkter, säger Anna-Karin Hasselborg.

Brännaskolan, och många andra skolor har gjort trygghetsvandringar tidigare, men det här var första gången som en skola tog hjälp utifrån. Detta efter att Anna-Karin pratade om det här på ett rektorsmöte. Brännaskolans rektor Anna Prytz nappade direkt.

– Hon är ju proffs på sådant här och kan göra att vi lyfter kvaliteten på vandringen.

Lätt att bli hemmablind

– Det är lätt att bli hemmablind och därför också bra att ha med någon utifrån som kan se saker som personalen inte längre ser, saker som kanske omedvetet har blivit normaliserade, säger Anna-Karin Hasselborg.

En del av de saker som eleverna tog upp är eller håller på att bli åtgärdade. Framför allt enkla praktiska åtgärder som nya låsvred till toaletterna och frostade fönster i omklädningsrummen.

– Och så har det blivit bättre tryck i duscharna, säger Tudor Butuc i 5A.

Andra saker är svårare att lösa snabbt, till exempel vuxennärvaro.

– Det är sådant vi tittar på när vi lägger schemat för nästa läsår. Där får vi se om vi kan prioritera om utifrån de resurser vi har, säger Anna Prytz.

Ny vandring nästa år

Arbetet ska också följas upp varje år med nya trygghetsvandringar.

– Det är jättebra att ha trygghetsvandringar så att vi får säga vad vi tycker, säger Stella Petré.

Anna Prytz tänker bjuda in Anna-Karin Hasselborg även nästa gång.

– Jag är gärna med även på andra skolor. Det är bara att höra av sig och boka in mig så gör vi det tillsammans, säger Anna-Karin Hasselborg.