Publicerad

Välkommen till invigning av Street Moves

enkel skiss över ett område vid en kaj

Onsdag 14 juni är det dags att inviga designprojektet Street Moves på Skeppsbron. Själva invigningen är klockan 14, men aktiviteterna pågår hela dagen där vem som helst till exempel kan vara med och bygga moduler eller plantera växter. Det blir också någon träningsaktivitet och glassförsäljning.

Idén med Street Moves är att tillfälligt omvandla ett område för att skapa ett mer attraktivt gaturum med växtlighet, träd, olika sittplatser, konst med mera. Området det handlar om är delen mellan Sams uteservering och väntkuren för Ådalen III.

– Skeppsbron har en enorm potential att bli ett stråk längs vattnet som är fullt av liv och rörelse. Med hjälp av projektet Street Moves kan vi med enkla medel prova att skapa gaturum som är mer attraktivt och levande inför den stora ombyggnaden om några år, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal (MP).

Inför invigningen ska bland annat marken målas och olika sitt- och växtmoduler placeras ut. Hemslöjdsföreningen har också smyckat lyktstolpar, pollare och stängslet vid Utsprångskajen. Det är också tänkt att det ska bli en paviljong på platsen, men den kommer inte på plats nu eftersom den kräver ett tillfälligt bygglov och bygglovsprocessen fortfarande pågår.

Program för invigningsdagen:

  • 08.00 Enkel frukost.
  • 08.00-14.00 Gemensamt byggande och plantering.
  • 12.00-13.00 Enkel lunch så långt det räcker. Först till kvarn gäller.
  • 14.00 Invigning med kommunalrådet Knapp Britta Thyr och samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal.
  • 14.00-15.00 Samtal om projektet med alla närvarande och representanter för deltagarna i projektet: ArkDes, Office of Possibilities och Härnösands kommun.
  • 15.00-16-00 Fortsatt samtal och mingel.
  • Under dagen kommer även Boxen Bigsmile finnas på plats med någon träningsaktivitet och under eftermiddagen går det att köpa glass från Gånsviks Choklad.

Street Moves startade 2020 av Statens centrum för Arkitektur och Design, ArkDes. Projektet finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och är en del av missionen att göra Sveriges gator hållbara, hälsosamma och levande. Projektet har än så länge jobbat med gator i Göteborg, Helsingborg, Umeå, Stockholm, Hultsfred, Södertälje och Härnösand.

Läs mer om det nationella projektet Street Moves på ArkDes hemsida Länk till annan webbplats.

Läs mer om Street Moves i Härnösand på harnosand.se/streetmoves