Publicerad

Bekämpa invasiva växter – släng som ett proffs

Bildmontage invasiva växter

De invasiva växterna ökar kraftigt i vår kommun och tränger undan inhemska blommor och andra växter. Genom att ta bort de invasiva arterna och slänga dem på rätt sätt ger du den biologiska mångfalden en knuff i rätt riktning.

Nu börjar det bli dags att göra höst i trädgården och rensa undan vissnade blommor och andra växter. Förhoppningsvis är allt som hamnar i högen av trädgårdsavfall sånt du känner igen och har sått eller odlat själv.

Men se upp, oinbjudna växtgäster kan ofta smyga sig in och de kan vara riktigt svåra att bli av med om man inte gör på rätt sätt. Läs våra tips och bli en proffsslängare och de invasiva växternas värsta fiende.

Vad du ska hålla utkik efter

Blomsterlupinen må vara vacker där den står utmed vägarna men den är tyvärr invasiv. Andra arter att hålla koll på är jättebalsamin, jätteloka och parkslide.

Vad du ska göra

Lägg de invasiva växterna i en påse, gärna genomskinlig. Knyt ihop och släng i containern för ”Energiåtervinning” på Härnösands Kretsloppspark eller Älands återvinningsanläggning. Då undviker du att envisa fröer eller andra växtdelar sprids. Släng absolut inte invasiva växter på din kompost.

Din insats betyder mycket för att minska spridningen och återskapa den biologiska mångfalden. Så ge dig ut och pina en lupin, snoka upp en jätteloka eller se till att parkslide får gå i permanent ide.

Vill du läsa mer om invasiva växter och hur man hanterar dem och annat trädgårdsavfall, kika in på harnosand.se/invasivavaxter. Länk till annan webbplats.