Publicerad

Bussresandet fortsätter att öka

en graf som visar en uppåtgående kurva. i botten en illustrerad bussFörstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

Vi åker allt mer buss i Härnösand. Förra året gjordes 879 700 resor med stadsbussarna. Det är 24 procent fler än året före och 72 procent fler än 2017, när Härnösandskortet infördes. Den två år gamla kvällsbussen har också ökat markant, från 11 000 till 15 000 resor.

– Det är fantastiskt roligt att de långsiktiga satsningar vi gör på kollektivtrafiken ger så bra resultat, säger kommunalrådet Knapp Britta Thyr (MP).

Sedan Härnösandskortet infördes har antalet resor med stadsbussarna ökat rejält för varje år, med ett naturligt undantag för de två pandemiåren 2020-2021 (se bild). När många andra kommuner har haft svårt att få tillbaka bussåkarna efter pandemin lyckades Härnösand till och med öka redan första året efter pandemin.

2022 infördes den nya kvällsbussen för att göra det möjligt att ta sig till och från träningar och andra aktiviteter med buss. Där har resandet 2023 ökat med hela 36 procent jämfört med året innan.

Även landsbygdstrafiken ökar, men i mindre omfattning. Förra året gjordes 103 300 resor. Det är något fler än året innan, men fortfarande betydligt mindre än siffrorna före pandemin.

– Det är vi så klart inte nöjda med. Men framgångarna i stan visar att det går att vända. Vi ska fortsätta jobba hårt och se vad vi kan göra för att få fler att se bussen som ett bra alternativ även på landsbygden, säger Knapp Britta Thyr.