Två personer framför en biogasanläggning.

Hållbara Härnösand

”Härnösand - bygger en hållbar framtid”. Så lyder Härnösands kommuns vision. Hållbarhet ska genomsyra allt vi gör och Härnösand ska ha en tätposition i arbetet med att skapa en hållbar framtid.

När det gäller miljömässig hållbarhet ligger vi långt fram. Härnösands kommun blev 2015 först i Sverige med helt fossilfri kollektivtrafik. 2018 infördes Härnösandskortet som innebär att ett månadskort kostar 50 kronor.

Hållbar miljö

Vi satsar stort på laddstolpar för elbilar och det kommunala energibolaget Hemab omvandlar vårt matavfall till fossilfri fordonsgas.

Vi har också många privata företag inom energi- och miljöområdet, till exempel det prisade solenergiföretaget Absolicon, och lång erfarenhet av energiutbildningar. Utbildningarna hittar du på Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan.

Här kan du läsa mer om våra satsningar på hållbarhet Länk till annan webbplats.

hand som håller ett busskort

Härnösandskortet kostar 200 kronor i månaden.

Social hållbarhet

Härnösand vill ligga i framkant även när det gäller social hållbarhet. Sedan hösten 2017 driver kommunen tillsammans med många andra aktörer ett aktivt arbete mot kränkningar och sexuella trakasserier. Under hashtaggen #WeDo samlas alla aktiviteter, insatser, utbildningar och initiativ för att skapa ett modernt samhälle som bygger på glädje, trygghet och respekt.

Läs mer om #WeDo Länk till annan webbplats.

åtta logotyper i olika färger med texten #wedo