Framtidens livsmedelsindustri - foodtech
Livsmedelsbranschen står inför en betydande förändring. Branschen måste bli mer hållbar och nya produktionstekniker behöver utvecklas. Det innebär stora möjligheter för tillväxt, sysselsättning, forskning och utveckling.
I Härnösand vill vi tillsammans med Mittuniversitetet och flera andra aktörer skapa en arena för utveckling inom hållbara livsmedelssystem och foodtech. Arenan ska stötta företagens konkurrenskraft, utvecklings- och innovationsförmåga.
I samverkan med bland annat Mittuniversitetet och Chalmers industriteknik pågår forskning inom området hållbara livsmedelssystem och utvecklingsinsatser inom industriella symbioser. Flera projekt har genomförts och pågår.
Forskning och utveckling
I samverkan med Mittuniversitetet och flera andra aktörer pågår forskning och utveckling av framtidens livsmedelsindustri. Flera förstudier och forsknings- och utvecklingsprojekt har genomförts och/eller pågår.
Avslutade projekt:
- Industriell symbios för konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Härnösand Länk till annan webbplats.
- Fem ton grön fisk i disk Länk till annan webbplats.
- Inventering av material- och energiflöden inom Foodtech i Härnösands kommun Länk till annan webbplats.
- Universiell utformning av Foodtech Länk till annan webbplats.
- Utveckling av fiskfoder inom Foodtech Länk till annan webbplats.
- Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelsystem Länk till annan webbplats.
- Foodtech - fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder Länk till annan webbplats.
- Hållbar livsmedelsindustri. Läs mer om det projektet i nästa box här nedanför.
Projektet Hållbar livsmedelsindustri
I projektet ”Hållbar livsmedelsindustri” har störst fokus legat på etableringar av produktionsanläggningar och därmed fler jobb till Härnösand och regionen.
Några av de direkta målen var att nå 85 företag inom olika branscher och fem start-ups kopplade till utvecklingen. Projektet har riktat in sig på två typer av företag, dels de som på något sätt redan är inne på hållbar livsmedelsproduktion, dels länets egna livsmedelsproducenter eller industrier för att främja symbioser.
Hållbar Livsmedelsindustri är ett steg i att förbereda Västernorrland för omställningen - där cirkulär livsmedelsproduktion är vår nya framtidsnäring!
Härnösands kommun är projektägare och största finansiärer är Tillväxtverket och Region Västernorrland. Mittuniversitetet har även gjort en forskningsstudie om hur nya innovativa affärsmodeller kan stärka livsmedelsproducenters utveckling.
Regional tillväxtplattform
Som en annan del av projektet lades grunden för en regional tillväxtplattform. Det är ett arbete där regionens sju kommuner samverkar för fler etableringar, med utgångspunkten inom Region Västernorrlands utvecklingsområde Food Tech.
Ett ankare och drivkraft är de lokala företag som arbetat med innovation och har kopplingar till livsmedelsproduktion, till exempel:
- Agtira. Länk till annan webbplats. Världsledande inom akvaponi.
- Big Akwa. Länk till annan webbplats. Fiskodling i symbios med industrin.
- Blågrön Odling Länk till annan webbplats.. Butiksodlade grönsaker
- 2MA Technology Länk till annan webbplats. Ett hållbart arbetssätt.
- Mjälloms Tunnbröd. Länk till annan webbplats.Sveriges äldsta tunnbrödsbageri
- Absolicon Länk till annan webbplats.. Solvärme för industri och fjärrvärme.
- SCA Länk till annan webbplats.. Drivs av skogens kraft
Kunskapshöjning
Projektet har syftat till att sprida kunskap kring Food Tech genom workshops och inspirationsseminarier. Detta bland annat till regionens livsmedelsrelaterade företag och start-ups kopplade till området, till relevant regionalt stödsystem och regionens kommuners berörda enheter.
Fakta
Projekttid: 2021-01-01 – 2023-04-30
Kontakt
Kommunernas kontaktperson för etablering och utveckling:
Ola Nilsson
Telefon: 070–340 14 23
E-post: ola.nilsson@harnosand.se
Mark och etablering
Här finns framtiden
Framtiden för livsmedelsindustrin finns i Härnösand. Målet är att etablera norra Sveriges centrum för forskning, utveckling och innovation inom foodtech. Här ska företag och innovatörer samlas och etableras för att utveckla nya strukturer för lokal och hållbar matproduktion.
I Härnösand ligger redan Agtira, som är Europas största landbaserade kretsloppsodling. Ett av målen är att fler produktionsanläggningar ska startas i Härnösand och i regionen.
På Mittuniversitetet pågår flera forskningsprojekt som handlar om foodtech.
Bland annat tittar man på om fiskfoder i form av fluglarver kan odlas i bioslam från pappers- och massaindustrin. Nationellt pågår ett liknande projekt där kommunens energibolag HEMAB deltar. Det går ut på att ta fram fiskfoder från livsmedelsavfall.
Klicka på bilden för att visa den större.
Industrimark i Saltvik
Industrimark i Antjärn
Petra Forsström
Näringslivschef
Mobil: 070-306 02 19
E-post: petra.forsstrom@harnosand.se
Ola Nilsson
Etableringsstrateg
Mobil: 070-340 14 23
E-post: ola.nilsson@harnosand.se
Food Systems Summit
I september 2021 håller FN ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021. Inför toppmötet har FN uppmanat till nationella och regionala dialogmöten om hållbara livsmedelssystem och Härnösands kommun fick äran att i samarbete med Regeringskansliet vara en av två värdar i Sverige.
− Härnösands kommun är i framkant med en tydlig vision kring omställningen till ett hållbart livsmedelssystem som innebär fler jobb, bättre mat och en bättre miljö, säger statssekreteraren Per Callenberg.
I slutet av mars träffades drygt 200 deltagare i två mycket värdefulla dialoger. Inspelen från dialogerna kommer att bearbetas till en väg framåt, en ”pathway” som Sverige ska ta vidare till det internationella toppmötet.
Här kan du läsa mer om regeringens arbete med Food Systems Summit 2021 Länk till annan webbplats.
Läs mer om Food Systems Summit 2021
- Sammanställning av den regionala dialogen i Härnösand 26 mars 2021 Pdf, 512.5 kB. (Pdf, 512.5 kB)
- Inbjudan till regionalt dialogmöte om hållbara livsmedelssystem i Härnösand, mars 2021 Länk till annan webbplats.
- FN:s sida om Food Systems Summit Länk till annan webbplats.
- Artikel på nätverket Swedish International Agricultural Network Initiatives (SIANI) sida, feb 2021 Länk till annan webbplats.
- Artikel på Svenska FAO-kommtténs hemsida, dec 2020 Länk till annan webbplats.
- Publikation från Svenska FAO-kommittén, feb 2021 (pdf) Pdf, 7.3 MB. (Pdf, 7.3 MB)
Strategier
Arbetet med att skapa norra Sveriges foodtech-centrum utgår från ett flertal strategier:
- EU:s livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats.
- Sveriges nationella livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats.
- Cirkulär ekonomi - handlingsplan för omställningen i Sverige Länk till annan webbplats.
- Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats.
- Härnösands kommuns tillväxtstrategi Pdf, 3 MB. (Pdf, 3 MB)
Nätverk och samverkan
Härnösands kommun ingår i flera nätverk kring hållbar livsmedelsindustri:
- SAMLA - SAMutveckling för Livsmedelsbranschens Acceleration Länk till annan webbplats.
- Sweden Food Arena Länk till annan webbplats.
- Svensk Plattform för Industriell och Urban Symbios Länk till annan webbplats.
- Sweden Foodtech Länk till annan webbplats.
- Bron Innovation Länk till annan webbplats.
- Macklean Länk till annan webbplats.
I arbetet med att skapa norra Sveriges foodtech-centrum samverkar vi med många aktörer, bland andra Mittuniversitetet Länk till annan webbplats., Chalmers Industriteknik Länk till annan webbplats., High Coast Invest Länk till annan webbplats., Hushållningssällskapet Västernorrland Länk till annan webbplats., LRF Västernorrland Länk till annan webbplats., BizMaker Länk till annan webbplats. och Härnösand Energi & Miljö (HEMAB) Länk till annan webbplats..
Mer information och material
Kontakt
För mer information om Härnösands satsning på foodtech:
Petra Forsström
Näringslivschef
Mobil: 070-306 02 19
E-post: petra.forsstrom@harnosand.se
Anneli Kuusisto
Strateg/utvecklare
Telefon: 0611-34 84 38
Mobil: 070-550 67 70
E-post: anneli.kuusisto@harnosand.se
Ola Nilsson
Etableringsstrateg
Mobil: 070-340 14 23
E-post: ola.nilsson@harnosand.se