Publicerad

Demokratisommarjobbarna intervjuar Härnösands unga

Fyra leende ungdomar poserar framför Stadsparken med domkyrkan i fonden.

Här är Härnösands första demokratisommarjobbare! Från vänster: Hussein Jafari, 20 år; Nazir Sahak, 19; Amal Abdulaziz Ahmed, 17; och Fatu Silla, 18 ska intervjua unga Härnösandsbor i sommar.

Härnösand har fått sina första demokratisommarjobbare. Från och med den 19 juni och tre veckor framåt ska fyra ungdomar ta reda på vad unga kommuninvånare vill att Härnösand ska vara - och hur de själva vill vara med och påverka utvecklingen.

Vad tycker unga Härnösandsbor om sin kommun? Vad saknar de och hur vill de vara med och påverka? Det vill Härnösands kommun ta redan på och har under tre veckor anställt unga sommarjobbare som ska ta reda på det.

Uppdraget har gått till Nazir Sahak, Hussein Jafari, Fatu Silla och Amal Abdulaziz Ahmed som nu har tre hektiska veckor framför sig. De ska turnera runt mellan olika platser och intervjua så många ungdomar som möjligt mellan 13 och 25 år. Deras handledare är Maria Larson, demokratiutvecklare på biblioteket och Madelen Ottosson, ungdomsdemokratiutvecklare på Härnösands kommun.

- I första hand siktar vi på högstadie- och gymnasieelever, och vi ska vara där de finns under sommaren, säger Nazir, Hussein, Fatu och Amal och räknar bland annat upp Smitingen, stan, fritidsgården och Högslätten.

Alla fyra är laddade inför jobbet och har stora förväntningar på vad mötet med jämnåriga Härnösandsbor ska ge. För alla är överens om att många unga tycker att det finns för lite för personer i deras ålder i Härnösand. Både när det gäller fritidsaktiviteter och jobb.

  • Vilka aktiviteter och vilket utbud saknas?
  • Vilka mötesplatser skulle unga vilja ha?
  • Hur kan man hitta jobb och göra karriär i Härnösand så att man slipper flytta?
  • Hur gör man sin röst hörd om man är ung och vill vara med och påverka utvecklingen i Härnösand?

- Sedan hoppas jag att vi också kan påverka ungdomar att rösta. Jag känner många i min ålder som inte röstade i senaste valet för att de inte tyckte att det spelade någon roll. Men det är viktigt att rösta, även om det inte är det enda sättet att vara med och påverka samhället, säger Hussein Jafari.

När intervjutiden är slut ska demokratisommarjobbarna sammanställa de svar de har fått in och försöka urskilja vilka frågor som är viktigast. Sedan kommer de att presentera slutresultatet för politiker från kommunstyrelsen i början av juli.