Publicerad

Liten befolkningsökning – men mycket mer behövs

Illustrerad bild på en grupp människosilhuetter mot en grön bakgrund

Härnösands invånarantal ökade med 18 personer under det andra kvartalet. Det är ett positivt flyttnetto som gör att det blir ett plus. Invånarantalet var vid halvårsskiftet 24 825.

–­ Det är så klart alltid roligt med en liten ökning, men sett över en längre period går det tyvärr inte att se det som ett trendbrott, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

De senaste tio åren har Härnösands invånarantal pendlat kring 25 000, plus/minus 200.

– Vi har högre ambitioner än så. Med tanke på vår demografi med allt fler äldre så måste vi växa för att få den skattekraft vi behöver för att kunna erbjuda den välfärd vi vill.

I kommunens tillväxtstrategi är målet att vara 30 000 invånare 2040. Ett stort steg på den vägen är den batteridelsfabrik som ska etableras i Torsboda och beräknas ge många nya invånare i Härnösand och resten av regionen.

Torsboda ett rejält avstamp

– Etableringen i Torsboda blir ett rejält avstamp för oss på vägen mot 30 000 invånare. Men vi måste också fortsätta arbetet med att göra Härnösand ännu mer attraktivt. Vi ska värna om det som är bra, vårt natur- och fritidsliv, vårt kulturliv och våra kärnverksamheter. Och så ska vi fortsätta ta fram planer för bostäder i attraktiva lägen och skapa en mer modern och attraktiv stadskärna genom de stora infrastrukturprojekt som är på gång.

Vad kan då Härnösandsborna själva göra för att bidra till inflyttning och attraktivitet?

– Alla kan vara goda ambassadörer för vår kommun. Vi får också fantastiskt fina betyg för vårt värdskap av både kryssningsbesökare och andra besökare. Men ibland hör jag att nya invånare tycker att det är svårt att komma in i staden. Kanske kan vi bli lika bra på att ta hand om nya invånare som vi är med våra tillfälliga besökare? säger Andreas Sjölander.

Härnösands invånarantal sedan 1950

  • Högsta siffra: 28 716 (1957)
  • Lägsta siffra: 24 398 (2012)
  • Idag: 24 825