Publicerad

Rekorddeltagande för Digitalidag – Härnösand utvald lokal samverkansort

blå bakgrund, vita illustrationer av datorer, hörlurar och texten digitalidag 13 oktober

Den 13 oktober arrangeras Digitalidag den årliga och nationella temadagen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. I år är det är rekord i antal medverkande aktörer – 340 stycken och Härnösands kommun är med som en utvald lokal samverkansort.

-Digitalidag-programmet i Härnösand visar vilken kraft som skapas när vi samarbetar brett. Aktörer från olika sektorer deltar, och aktiviteterna växelverkar mellan dialog och interaktion. Denna kombination är mycket viktig i arbetet för att skapa ett digitalt inkluderat samhälle för alla. Härnösands mod, nyfikenhet och inte minst engagemang inspirerar, säger Lina Cronquist, projektledare för initiativet Digitalidag.

Välfyllt program i Härnösand

Programmet för Digitalidag i Härnösand är välfyllt och bjuder bland annat på en föreläsning med mediepionjären och AI-experten Nicklas Hermansson som har grundat NomoFomo. En plattform med den kaxiga ambitionen att skapa ett community med passionerade och nyfikna människor med ett gemensamt mål att bidra till att göra världen lite bättre. På sin webbsida skriver de att det erbjuder den ultimata guide till framtiden, med världens mest fascinerande nyheter, trender som formar mänskligheten och en mix av vad du vill och borde veta.

- Nicklas föreläsning kommer att vara både rolig och lärorik, precis så som vi vill att hela Digital idag är. Det är så viktigt för oss alla att kunna navigera i medievärlden, att ha förmågan att kunna analysera och ifrågasätta den information vi tar del av, Jennie Olofsson, projektledare för Digitalidag i Härnösand.

Under dagen finns också programpunkter om hur vilka digitala källor vi kan lita på, att släktforska med digitala resurser, möjlighet få hjälp i digitala frågor av personal från bland andra Statens Servicecenter, Arbetsförmedlingen, Swedbank och kommunens socialtjänst och servicecenter. Dessutom finns chans att upptäcka och utforska hur Härnösand hänger ihop och fungerar genom virtual reality, VR.

- Digitaliseringen skapar stora möjligheter, men samtidigt finns det utmaningar, säger Jennie Olofsson och refererar till fakta från undersökningen Svenskarna och internet som säger att en miljon människor i Sverige är sällan- eller icke-användare av internet och att knappt hälften, 500 000, aldrig använder det.

- Att inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen är en viktig fråga. Både för inkludering och ur ett demokratiskt perspektiv. Med digitaliseringen ökar kommuners och regioners möjlighet att ta vara på medborgarnas engagemang och kompetens. På Digitalidag finns möjligheter för de som vill få hjälp att komma igång med det digitala med också för de som är igång och vill upptäcka nytt, säger Jennie.

Hjälp redan nu

Mellan den 1 september till 27 oktober, vardagar mellan kl. 09:00–12:00 går det att få hjälp med digitala verktyg och tjänster via telefon 010–550 25 00. Växeln bemannas av Digitalidag-aktörers medarbetare och frivilliga i ett samarbete med Post- och telestyrelsen. Under temadagen Digitalidag är växeln öppen från 09:00–16:00 och bemannas på svenska, engelska och arabiska.

För mer info om Digitalidag besök www.digitalidag.org Länk till annan webbplats.. och www.harnosand.se/digitalidag Länk till annan webbplats.