Publicerad

Digitalidag-evenemang lockade många till Sambiblioteket

Nicklas Hermanssons föreläsning om AI-revolutionen.

Fredagen den 13 oktober Digitalidag, den årliga och nationella temadagen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. 375 aktörer deltog och arrangerade aktiviteter i 216 kommuner. I Härnösand, som i år var med som en utvald lokal samverkansort, lockades många besökare av programpunkter om digital släktforskning och AI-utvecklingen.

Digitalidag bjöd på ett späckat och varierat program. På Sambiblioteket startade dagen med företagsfrukost där alla programpunkter just den här dagen kretsade kring digitalisering.

I huset gick det att besöka Digitala torget, testa virtuell verklighet, och på bibliotekets Digidelcenter fanns möjlighet att upptäcka den automagiska staden, 3D-skrivare och mycket annat.

Välbesökta föreläsningar

Men under dagen hölls också flera välbesökta föreläsningar.

På temat "Hur kan vi inkludera fler i Härnösands digitala tvilling?" berättade Niclas Olofsson och Theo Andersson från myndigheten DIGG om hur vi kan motverka digital exkludering och om hur smarta städer-projekt, med exempel från Tampere i Finland, kan sätta invånarens livshändelser och välmående i fokus.

Mona Bergman från Riksarkivet i Härnösand gick igenom släktforskningens grunder, och gav mycket uppskattade tips på hur man kan söka sina rötter digitalt, framförallt med fokus på Riksarkivets digitala resurser.

Engagerande vision om framtiden med AI

Och under rubriken ”AI-revolutionen – hur ser världen ut år 2049?” djupdök mediepionjären Nicklas Hermansson i det superheta – och kontroversiella – ämnet AI, artificiell intelligens. I en engagerande föreläsning med högt tempo gav han en bild av världen 2049, en värld där den fysiska världen har smält samman med den digitala.

Med många exempel på vad som går att göra idag, och med kunskap om hur tekniska framsteg påverkat våra samhället historiskt, målade Hermansson upp en värld som är i grunden förändrad. 40 procent av alla dagens jobb är automatiserade, 85 procent av de yrken som finns 2049 existerar inte idag.

Det låter hotande, men Nicklas Hermansson menar att framtiden är ljus. Vårt sätt att leva och kommunicera kommer att behöva förändras, men framtiden är ljus.

- Att det finns AI och robotar som kan göra saker bättre än oss innebär inte att saker tas ifrån oss. Jag är övertygad om att AI ger oss fler jobb, bättre jobb – roligare jobb.

Panelsamtal om framtidens samhälle

AI-föreläsning följdes av ett panelsamtal kring frågor som digital inkludering genom livet, framtidens arbetsplats och framtidens digitala samhälle. I diskussionen deltog Hanna Wallin, Innovationsledare, Bron Innovation; Jonas Bylund, enhetschef för digitalisering och kärnverksamhet, Region Västernorrland; Knapp Britta Thyr (Mp), Kommunstyrelsen 1:e vice ordförande; Lars Liljedahl, Härnösands kommundirektör; Oskar Nord, cheferdaktör, Tidningen Ångermanland och Theo Andersson, omvärldsbevakare, Myndigheten för digital förvaltning – DIGG.

På länk från Bryssel deltog Abir al-Sahlani, centerpartistisk ledamot i Europaparlamentet, och berättade om AI-akten, den lag som ska reglera användningen av artificiell intelligens i EU.

Deltagare för panelsamtalet.

Panelsamtal om digitaliseringens möjligheter och utmaningar med Nicklas Hermansson som moderator. Paneldeltagare från vänster: Lars Liljedahl, Härnösands kommundirektör; Oskar Nord, chefredaktör, tidningen Ångermanland: Knapp Britta Thyr (MP), Härnösands kommunstyrelse, 1:e vice ordförande; Hanna Wallin, innovationsledare, Bron Innovation; Jonas Bylund, verksamhetschef, Digitalisering och verksamhetsutveckling, Region Västernorrland; Theo Andersson, omvärldsbevakare, myndigheten för digital förvaltning (DIGG).