Publicerad

Traineeprogram ska locka fler till Härnösands kommun

Två kvinnor står i en trappa.

Hanna Rikner, trainee på kommunikationsavdelningen och Sanne Pettersson, trainee på HR-avdelningen.

Tre nyutbildade personer har i år fått möjlighet att arbeta som trainee i Härnösands kommun. Det är ett sätt för kommunen att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt får deltagarna inblick i offentlig sektor och möjlighet att omsätta sin utbildning i praktiken.

- Traineeprogrammet är en jättebra möjlighet för att få erfarenhet och skapa kontakter inom kommunen. För mig är Härnösands kommun en potentiell arbetsgivare. Det är det här jag vill arbeta med och jag känns som att jag har hamnat helt rätt, säger Sanne Pettersson, trainee på HR-avdelningen.

Deltagarna i traineeprogrammet är anställda av arbetsgivaren under nio månader och får samtidigt vidareutbildning tillsammans med andra deltagare från flera grannkommuner.

- Som så många branscher så är den offentliga sektorn i behov av arbetskraft nu och framåt. Genom traineeprogrammet kan fler få inblick i alla intressanta jobb som finns inom offentlig sektor. Det är ett bra sätt för den med färsk akademisk examen att komma in på arbetsmarknaden, säger Maria Wallner, samordnare för Sundsvallsregionens traineeprogram.

Alla deltagare i traineeprogrammet har en handledare som introducerar dem på arbetsplatsen och ger dem utrymme för att utvecklas i sin roll.

- Traineeprogrammet har gett mig god en inblick i hur det är att arbeta i offentlig verksamhet. Jag har blivit mer insatt i samhällsfrågor, får arbeta med frågor där jag känner att jag gör skillnad och bidrar till positiv utveckling, säger Hanna Rikner, trainee på kommunikationsavdelningen.

Härnösands kommun har varit med i traineeprogrammet i flera år och har goda erfarenheter sedan tidigare.

- En av många vinster är att vi får arbeta med personer med fräsch teoretisk kunskap som de får pröva i praktiken. Kombinationen av skarpa uppdrag och erfarna handledare blir en spännande mix och ny utvecklingskraft. Förhoppningen är att traineerna vill fortsätta leva och verka i vår region efter avslutat traineeprogram, säger Marie Englund, HR-chef.