Publicerad

Förtidsröstningen ökar

tre kvinnor i vita västar står bakom en skylt där det står förtidsröstning

Barbro Tinnerberg, Bodil Bodén och Berit W Wassberg är några av dem som arbetar med att ta mot förtidsröster.

Nu är det bara dagar kvar till valet till EU-parlamentet och antalet som har förtidsröstat är betydligt fler än senast. Nu kommer en långhelg och om du har planerat att resa bort så kan du förtidsrösta alla dagar, även på nationaldagen.

Fram till måndag kväll hade 2 560 Härnösandsbor förtidsröstat att jämföra med 1 940 vid motsvarande tidpunkt förra EU-valet 2019. En ökning med hela 32 procent.

­– Det är roligt och förhoppningsvis betyder det att valdeltagandet ökar. Men det kan ju också bero på att det är en större andel som väljer att rösta i förtid. Det får vi veta först efter valet på söndag, säger Berit W Wassberg, en av dem som är med och organiserar valet.

En sak som talar för att valdeltagandet kan öka är att det är många äldre som har förtidsröstat hittills.

– Ja, känslan är att EU-valet tidigare har lockat mest yngre människor, men nu är det som sagt många äldre som har varit här och röstat.

Förtidsrösta alla dagar

Förtidsröstningen är öppen alla dagar, inklusive Nationaldagen och valdagen, i Sambiblioteket, plan 4.

  • Tis-ons 4-5 juni kl. 08-18
  • Tor 6 juni (Nationaldagen) kl. 11-15
  • Fre 7 juni kl. 08-18
  • Lör 8 juni kl. 11-15
  • Sön 9 juni (valdagen) kl. 08-21

Om du är bortrest i Sverige och inte har hunnit rösta i din hemkommun kan du rösta ändå. Leta upp lokalen för förtidsröstning på den plats du befinner dig och rösta där.

Rösta i vallokal

Vallokalerna är öppna söndag 9 juni kl. 08-21. Vilken vallokal du ska gå till framgår av ditt röstkort som du har fått i brevlådan.