Publicerad

Vision om ett nytt scenhus i Härnösand

Stor ensemble på scen. Ensemblen är upplyst i övrigt är det mörkt. De har flera olika instrument, framförallt slagverk.

Fotograf: Mathieu Hebeisen

Kan ett nytt scenhus, en blackbox, stärka attraktionen för Härnösand som plats och kulturstad och skapa nya möjligheter för kultur, näringsliv, invånare och besökare? Den frågeställningen har Härnösands kommun tagit hjälp av ett företag för att utreda. Det är samma företag som också undersökt möjligheterna till en camping på Smitingen och utveckling av Västanåfallet som besöksmål.

- Det här är ett strategiskt jobb, ett förarbete. Ingenting är klart. De handlar om att skaffa kunskap och bra underlag för eventuella beslut och satsningar. Vi tror på vår stad och vill att både kulturen och näringslivet ska stå starkt i framtidens Härnösand. Det här arbetet handlar om att ta reda på om en blackbox kan vara en pusselbit i det framtidsarbetet, säger Knapp Britta Thyr (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det scenhus som finns i Härnösand idag började byggdes på 1960-talet och invigdes 1971. Härnösands teaters stora scen är uppskattad och håller fortfarande hög klass, men både den och lilla scen behöver renoveras, moderniseras och tillgänglighetsanpassas och saknar den flexibilitet som moderna scenhus har.

Vad är en blackbox?

En blackbox är ett flexibelt scenhus, oftast en rektangulär teaterlokal med svarta väggar och en justerbar scen och publikplacering. Utformningen ger stor kreativ frihet och gör att blackboxen kan användas till flera olika kulturuttryck som teater, dans och konserter, men också till evenemang, större konferenser, gaming och interaktiv konst. Inget ljusinsläpp i kombination med svarta väggar gör det möjligt att skapa stämningsfulla och dramatiska miljöer och ljussättningar. Den här typen av scenhus är billigare att bygga än traditionella teatrar och har låg energiförbrukning.

Flera aktörer i Härnösand har kontaktat kommunen och pratat om hur scenerna i Härnösands ska utvecklas. Härnösands Folkhögskola har gjort studier och Scenkonst Västernorrland, där bland annat Norrdans ingår, har också sett behov av scener. Som det är idag får inte Härnösand erbjudanden om vissa produktioner på grund av att scenstorleken inte passar. För att åstadkomma gemensam kraft i frågan har Härnösands kommun tagit initiativ till en utredning.

Musiklinjen och Operastudion Kapellsberg välkomnar utredningen.

- En blackbox skulle fylla det tomrum som finns i vår region där satsningar på kulturscener är underrepresenterade. En professionell akustisk scen påverkar hela kommunen och regionen. Norra Sverige behöver ökad dragningskraft inom detta område, säger Helen Lundquist-Dahlén, utbildningsledare på Musiklinjen och Operastudion Kapellsberg.

- Härnösand har unika möjligheter för unga att utveckla musikaliskt intresse och starta resan mot en yrkeskarriär inom kulturlivet. Med ett scenhus når vi den nivå som krävs för att fortsätta attrahera elever, lärare och professionella musiker. Vi skapar också en besöksanledning som gynnar både de som bor här och lockar besökare och produktioner vi idag missar, säger Helen.

Hotell och camping skapar nya möjligheter

Härnösand har i och med det nya destinations hotellet på Kanaludden och campingen på Smitingen helt nya förutsättningar att skapa dragningskraft kring kultur, evenemang och möten.

-Det känns spännande och visionärt med tankar på ett nytt scenhus. För oss är det viktigt att förstärka utbudet av upplevelser och kultur och möjligheter till möten. Allt som kan bidra till det är positivt. Vi vill vara med och bygga ett Härnösand där man vill träffas och umgås, säger Ulrika Westin hotelldirektör på Hernö Gin Hotell.

-Vi har goda erfarenheter av att jobba med visioner och tänkbara framtidssatsningar på det här sättet. Det ger oss bra beslutsunderlag och det ger näringsliv, investerare, kulturliv, föreningar och arrangörer en god uppfattning om målbilden och vilka möjligheter som finns kopplade till den. För att komma vidare behöver vi göra en marknadsanalys, ha dialoger, fundera på lokalisering och göra ekonomiska kalkyler, säger Knapp Britta Thyr.

Uppdraget att utreda ett nytt scenhus finns med i majoritetens överenskommelse för mandatperioden. I utredningen har representanter från föreningsliv, näringsliv, Scenkonst Västernorrland, Technichus, Härnösands Folkhögskola och Kulturskolan medverkat.