Publicerad
Samhällsbyggardagen 2025 - En dag för framtidens Härnösand

Fredagen den 21 februari samlades näringsliv, fastighetsägare och investerare på Hernö Gin Hotell för att diskutera Härnösands framtid. Dagen bjöd på föreläsningar, analyser och engagerande paneldiskussioner om utveckling och tillväxt både i Härnösand och Västernorrland.
Nästan 100 personer deltog när Härnösands kommun bjöd in till Samhällsbyggardag. Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande och Helena Elfvendal, samhällsnämndens ordförande, inledde och konstaterade att vi alla är samhällsbyggare på olika sätt och olika nivåer.
-Vårt viktigaste uppdrag här idag är att lyssna och förstå näringslivets visioner och behov och sedan göra allt vi kan för att hitta vägar framåt. Det här är vår plats på jorden och den både vill och måste vi fortsätta utveckla, säger Helena Elfvendal.
Hållbarhet, tillväxt och nya valutor
Sofie Absér från Sweco belyste vikten av att integrera hållbarhet inom bygg och infrastruktur. Hon gav en tydlig bild av hur branschen kan och måste utvecklas för att bli mer miljömässigt ansvarsfull. Site Alby Östra i Ånge lyftes som exempel, där man tagit ledartröjan när det gäller hållbart byggande. Den gröna omställningen genererar även nya valutor där företag mäts i mer än bara kronor och ören. Till exempel antal kilo avfall, biologisk mångfald, vattenavtryck och fossilt resande och transporter.
Framtidsutsikter för regionen
Petter Alapää från Norrlandsfonden presenterade en aktuell konjunkturöversikt för Norrland. Överlag är lönsamheten i Västernorrland god, bättre än både i Norrland och riksgenomsnittet. Byggnadssektorn börjar att se ljuset i tunneln och även handeln och tjänstesektorn vänder långsamt uppåt, trots utmaningar kring lönsamhet.
I en paneldiskussion med Daniel Wangerud från Fastighetsägarna, Håkan Martinell från Nordvestums, Fredrik Gisselman från Region Västernorrland och Petter Alapää från Norrlandsfonden diskuterades investeringar, arbetsmarknad och hur Härnösand kan bli en starkare motor i den regionala utvecklingen. Att arbeta lösningsorienterat, hitta lokala samarbeten och känna att vi vågar och vill lyftes som viktiga framgångsfaktorer. Även kulturen nämndes som en nödvändig faktor för att bygga och utveckla en attraktiv stad.
- Kulturen är väldigt viktig för att en stad ska må bra och växa, där folk vill bo, arbeta och leva sina liv. Generellt sett kan man säga att man ska bygga en stad för kvinnorna så kommer det andra att lösa sig allt eftersom, avslutar Håkan Martinell.
Härnösand i fokus
Under programpunkten "Härnösand växer!" presenterade Jon Hillgren, vd Hernö Gin Hotell, Göran Albertsson, vd Härnösandshus och Uno Jonsson, tillväxtchef Härnösands kommun, konkreta utvecklingsplaner för staden. Förutom Huttopias camping på Smitingen och fler bostäder på Torsvik nämndes även nya industrisiter i Antjärn och Saltvik samt renoveringen av gamla SSVH på norra Brännan, som blir ett trygghetsboende. Sedan följde en paneldiskussion om möjligheter och utmaningar för tillväxt.
- Det känns bra när investerare bestämmer sig för att jobba för att staden ska leva och utvecklas. Det gäller inte bara byggande av bostäder och hotell utan även kultur, aktiviteter, evenemang och idrott, säger Leif Erlandsson, VD på Leeab.
Behov av flexibilitet, effektivare hantering av bygglov och snabbare processer lyftes av näringslivet som prioriterade områden för kommunen att arbeta med.
- Härnösands kommun ser över hela samhällsbyggnadsprocessen. Vi ska göra rätt saker i rätt tid och nu gäller det att hålla i och hålla ut för att få den förändring vi vill ha, avslutar Thomas Jenssen.
10-minutersstaden
På frågan om vad som gör Härnösand unikt blev svaret närhet. Inom 10 minuter finns skola, bostäder, hav, berg, strand, kultur, föreningsliv, stadskärna och natur. Här får man tid över till annat.
Samhällsbyggardagen 2025 visade tydligt att Härnösand står inför en spännande framtid, där samverkan mellan näringsliv, kommun och investerare är avgörande för en fortsatt positiv utveckling.
Dela sidan