Publicerad

Förteagsfukost 28 februari 2025

Företagsfrukost den 28 februari blev en morgon fylld av energi, spännande samtal och värdefulla möten – precis som vi hoppades.

Vi fick höra inspirerande insikter från bland annat Li Pamp om hantverksyrkets framtid, Mikael Englund om AI:s möjligheter och Sara Nylund om sin resa till regionsråd. Dessutom fick vi ta del av satsningar som "En Väg In" och Young Wheels, samt planerna på fler nätverksfrukostar i Härnösand.

Befolkningstillväxt och Ostkustbanan långsiktiga mål för Sara Nylund

I höstas utsågs socialdemokraten Sara Nylund till nytt regionråd i Region Västernorrland. Hon har lång erfarenhet av politiskt arbete, inte minst från hemkommunen Härnösand. Idag leder hon en organisation med 7 000 anställda och ett stort budgetunderskott.

Det är ett tufft jobb att vända ekonomin i Regionen och att trygga vården, men på sikt ser hon ser också andra frågor som måste lösas.

- Den viktigast frågan strategiskt är befolkningstillväxten. Vi måste bli fler i länet trygga välfärd och utveckling. Och en viktig del i att underlätta för befolkningstillväxt handlar om infrastruktur. Vi är många som ligger på för att få till en satsning på Ostkustbanan, men vi behöver bli ännu fler, säger Sara Nylund.

Hantverkare – ett framtidsyrke med lång tradition

Li Pamp, vd för Hantverkarnas Riksorganisation, och styrelseordförande Peter Frosch, har varit på besök i Härnösand för att diskutera hantverksyrkenas möjligheter och utmaningar. De ser båda rekryteringen till hantverkarutbildningar som en större utmaning än efterfrågan.

- Vi lever i en föränderlig värld och vi pratar väldigt mycket om teknik och AI som ska revolutionera allt, men vi kommer alltid att ha ett behov av utbildade människor som bygger, drar ledningar, el och så vidare. Den allt tydligare betoningen på att återbruka, reparera och bygga om borde också öka behovet av hantverkare ytterligare. Det här måste vi bli bättre på att berätta om för tyvärr är det få unga som väljer att utbilda sig till hantverkare.

Christer Westerlund från Westerlunds Måleri i Härnösand, bekräftar bilden. De flesta lokala hantverksföretag har bra med jobb. Problemet är att det saknas utbildad arbetskraft på flera områden.

”En väg in” ger företagaren en samlad ingång till kommunen

"En Väg In" (EVI) är en ny mötesplats som ger en snabb vägledning för företagare i Härnösands kommun. Genom “En väg in” får företagaren en samlad ingång till kommunen, vilket gör det enklare att navigera i tillståndsprocesser och utvecklingsfrågor.

- Det går till så att vi bjuder in företag och så tar vi ett grepp om helheten. Vilka behov har de? Vilka tillstånd behöver de idag och i framtiden? Hur kan vi på kommunen hjälpa? Oavsett om det handlar om näringslivsfrågor, plan- och byggfrågor, teknik eller livsmedel så ser vi till att företagaren får svar och hjälp av våra tjänstepersoner, säger näringslivsutvecklare Ola Nilsson.

Ola Nilsson bästa tips till företagare är att ta kontakt tidigt i processen. Då minskar risken för att man missar något viktig del i förberedelserna och tvingas back.

För mer information: gå på harnosand.se och sök på ”En väg in”.

Våga ta hjälp av AI som företagare!

Många pratar om AI, men många känner sig också lite tveksamma till att använda AI-tjänster i företaget. Mikael Englund, innovationsledare på Bron, uppmuntrar företagare att verkligen ge AI-tjänster chansen. Hans devis är: använd ChatGPT som en kompis i vardagen! Det kan handla om att formulera bra offerter eller sammanfatta text.

Därifrån är steget sedan inte så långt till att prova andra AI-tjänster som kan göra allt från att transkribera ett möte till text, till att skapa nya tapetmönster.

Den 1 april, klockan 11:30, håller Mikael Englund en gratis workshop i Olof Högbergs-salen på Sambiblioteket där du som företagare kan prova på ChatGPT och AI-teknik i praktiken. Inga förkunskaper krävs! Anmäl dig här

HNEF, Vendela Business och Företagarna bjuder in till nätverksfrukostar

Härnösands Näringsliv Ekonomisk Förening (HNEF), Vendela Business och Företagarna har tillsammans dragit igång nätverksfrukostar där deltagarna kan nätverka, och dela med sig av kunskaper och erfarenheter. De tre organisationerna turas om att arrangera frukostarna och man alternerar mellan olika platser. En viktig poäng är att träffas lära känna andra företagare, men varje frukost har också ett antal programpunkter. Deltagarna kan önska vilka ämnen som borde tas upp på framtida träffar.

- Vi behöver kroka arm och jobba ihop för en bättre dialog och för att stärka näringslivet i Härnösand, och vi har fått en bra start, säger Jonathan Grip, HNEF.

Nästa nätverksfrukost hålls den 20 mars, och då är temat samarbete.

Young Wheels har etablerat sig i Härnösand

Young Wheels, en motorgård för ungdomar, har nu etablerat sig på Varvsgatan i Härnösand. Föreningen hyr lokaler av Härnösands Bilmuseum och allt drivs av unga för unga. Deltagarna bestämmer över vilka aktiviteter som ordnas, men sitter också i styrelsen för föreningen.

Young Wheels är en plats där unga kan meka med bilar och umgås i en drogfri miljö, och responsen från kommunen och näringslivet har varit positiv redan från starten, berättar initiativtagaren Sofia Wolfenstein.

- De har sett styrkan hos de här ungdomarna och vill stötta dem. Många av de som är på Young Wheels idag vill ju jobba med fordon eller industri i framtiden. Det är också roligt att se hur ungdomarna har vuxit på den här korta tiden. Från blyga till att vara ute och berätta om verksamheten i olika sammanhang. De har blivit aktiva, framåt och ansvarstagande, säger ledaren Daniel Vestin.