Publicerad

Västernorrland har ett unikt läge i den gröna omställningen

Deltagare på seminarium om Västernorrlands roll i den gröna omställningen

Under måndagen hölls ett seminarium för Västernorrlands näringsliv med fokus på regionens potential och position i den gröna industriomställningen.

På Clarion Hotel i Sundsvall gav fyra talare från olika områden sin bild av läget kring den gröna omställningen, både ur ett regionalt, nationellt och globalt perspektiv.

Först ut var Jaani Heinonen, Head of Invest på Business Sweden. Deras främsta uppdrag är att identifiera och attrahera rätt utländska företag att investera och expandera i Sverige. Business Sweden har Europas bästa verktyg för så kallad Site selection, och där utmärker sig Torsboda som en av Europas bästa platser för gröna industrietableringar.

I Sverige finns stor tillgång på oberoende, robust och hållbar energi till en låg kostnad, så trots bakslagen med både PTL och Northvolt är intresset från andra aktörer stort och etableringsmöjligheterna många.

-Utmaningen är att hantera, parera och stötta varandra i den turbulenta tid som råder i världen just nu, säger Jaani. Gör vi det och har lite tålamod så har Sverige och Västernorrland enorm potential att bli en ledande plats för tillverkning och export av grön energi.

"Grön el är Sveriges absolut främsta tillgång"

Från Mittuniversitetet deltog professor Hans-Erik Nilsson. Sedan 2005 bedriver universitetet forskning inom batteriteknik, som en del av området ”Business edge”, det vill säga forskning som sannolikt kommer att förändra samhället på sikt. På Mittuniversitetet finns innovationen och framtidens arbetskraft vilket gör universitetet till en viktig kugge i industriomställningen.

- Grön el är en av Sveriges absolut främsta tillgångar, säger Hans-Erik. Kan vi förankra den vetskapen i vårt medvetande och arbeta utifrån det så har vi kommit långt på vägen att lyckas i den gröna omställningen.

Det går fort och det är på riktigt

Fredrik Gisselman, näringslivsstrateg på Region Västernorrland, pratade om lagpaketet "European Green Deal". Målet där är att EU ska vara utsläppsneutrala år 2050. Det är ett paradigmskifte, där hållbarhet har gått från att vara frivilligt till att bli lag, från att vara produktreglerat till att bli produktionsreglerat. Kort sagt ska vi ta bort den viktigaste och största energikällan vi har inom industrin och det ska dessutom gå fort. Här tog politiken ett mycket större steg än vad näringslivet hade önskat och var beredd på.

- Vi ska gå från en brun till en grön ekonomi. Men så länge det bruna är billigare än det gröna är det svårt att få lönsamhet vilket ökar både motstånd och utmaningar, inte minst för fartygs- ,flyg- och fordonsindustrin, säger Fredrik.

Hans slutsats är att det går fort och det är på riktigt. Det är ett svårt pussel att lägga och utmaningarna är stora men Västernorrland är otroligt bra rustat och har mycket goda förutsättningar att lyckas i den gröna omställningen. Sverige ligger långt fram och har i dagsläget 99,6 procent grön el och dessutom ett stort överskott.

Strategisk uthållighet är nyckeln till framgång

Avslutningsvis gav Christian Söderberg, VD på Torsboda Industrial Park, en lägesrapport efter att PTL dragit sig ur avtalet. Han betonade vikten av strategisk uthållighet, något som även Jaani Heinonen från Business Sweden påtalade. Samtliga industrisiter i Västernorrland är mycket konkurrenskraftiga utifrån dagens regelverk och de tekniska förutsättningarna för Torsboda är mycket goda.

En hindersprövning är redan avklarad, i och med avtalet med PTL, vilket betyder att processerna med kommande etableringar kan ske snabbare än tidigare. Torsbodas uppdrag är att skapa mellan 2 000 och 4 000 jobb och för att lyckas med det är det viktigt att ha strategisk eftertänksamhet och inte välja första bästa.

- Vi ska välja det som är bäst för både miljön och Västernorrland. Marknadsfönstret står vidöppet just nu och vår region har otroligt mycket grön energi och ett stort överskott. Den möjligheten ska vi ta vara på, säger Christian. Vi ska vare sig tappa tron eller tempo. Stora etableringar kommer att komma och vi har alla möjligheter i världen att lyckas.

Annelie Axelsson, projektledare för projekt Hållbar samhällsomställning, HSO, var modererade seminariet, som var ett samarbete mellan projekt HSO samt kommunerna Härnösand, Sundsvall och Timrå.