Publicerad

Maj månads Företagsfrukost

En gruppbild med företagsfrukostens gäster.

På Företagsfrukosten fick vi höra om hur Torsboda fortsätter att skapa förutsättningar för stora industrisatsningar. Vi fick möta nya krafter som lyfter möjligheter till en mer inkluderande arbetsmarknad och vi fick även en inblick i framtidens investeringar i Härnösand.

Målet är att få ”rätt” företag till Torsboda

Torsboda Industrial Park dog inte när batteriföretaget PTL tvingades dra sig ur. Tvärtom!

– Det är fortfarande en av Europas bästa sajter för elintensiv industri och vi har många intressenter, säger Petter Lundqvist, operativ chef på Torsboda Industrial Park.

Det är inte bara företag inom batteriindustrin som är intresserade utan även inom e-bränsle, vätgas, datalagring och foodtech.

– Det viktiga är inte att det går fort utan att det blir bra på lång sikt. Etableringarna ska ge så många arbetstillfällen/hektar som möjligt. Målet är att 2 000-4 000 personer ska jobba på sajten.

Frågan är då när det kan ske?

– Som sagt, det är viktigare att hitta ”rätt” än att det går fort. Så vi behöver ha tålamod, säger Petter Lundqvist.

Tålamodsprövande att jobba med etableringar

Uno Jonsson har länge jobbat som tillväxtchef i Härnösand och har fått lära sig det där med tålamod.

– Etableringar är långa och komplicerade processer där vi ofta bara kan påverka en liten del. Vi ska alltid göra det bästa vi kan, men också vara medvetna om att saker tar tid och plötsligt kan ta andra vägar.

För att vi ska bli fler Härnösandsbor krävs en stark gemenskap mellan kommunen och näringslivet.

– Vi vill ha strategiska diskussioner och input från företagen är jätteviktig. Det känns väldigt bra att vi nu har ett forum för det i det nya näringslivsrådet.

– Företagen kan också hjälpa till i utvecklingen genom att vara med och sprida ordet om Härnösand och att ha tillit och tålamod.

Samhall hjälper människor till jobb

Många känner till varumärket Samhall, men få vet vad de egentligen gör. Samhall tar uppdrag från andra företag, ofta inom lokalvård men även andra verksamheter, och anställer människor med olika funktionshinder.

– Samhall är i grunden en arbetsmarknadsåtgärd med målet att våra medarbetare ska gå vidare till den ordinarie arbetsmarknaden, säger Jenny Joelsson, rekryteringssamordnare på Samhall.

Hon tar hamburgerkedjan Max som exempel där Samhall sköter lokalvården, men där många av personerna efter ett tag rekryteras till ”riktiga” jobb på Max.

– Förutom enormt stora personliga vinster för de här människorna så sparar samhället ungefär två miljoner kronor för varje övergång.

Jenny Joelssons tips till företagare är att vara nyfikna på alla människor.

– Våga bryta mönster och tro på människor med andra förutsättningar!

Händelserika år på First Hotel Stadt

Efter nästan sex år lämnar Sara Nilsson jobbet som chef på First Hotel. Och det har varit händelserika år.

– Ett halvår efter att jag började kom pandemin. Jag har stängt hotellet, vi har gjort rekonstruktion och konkurs och jag har sagt upp all personal två gånger.

Men personalen har kommit tillbaka varje gång och är fortfarande kvar.

– Klart jag trodde att jag skulle tappa personal när Hernö Gin Hotell öppnade, men jag fick faktiskt behålla alla.

Konkurrensen från det nya hotellet märks så klart, men inte i den omfattning hon befarade och hon tror på framtiden för First Hotel Stadt.

– Det finns absolut en enorm potential, men det behöver göras mycket och det är bara att hoppas att ägarna kommer till skott.

Racketklubben erbjuder friskvård för företagare

Friskvårdsfredag, det är Härnösands Racketklubbs nya satsning för i första hand ensamföretagare.

– Idén är att den som jobbar ensam kan komma på fredag eftermiddag och friskvårda tillsammans med andra soloföretagare. Men alla andra är förstås också välkomna, säger Lena Backström.

Racketklubben erbjuder tennis, badminton och bordtennis och även den mindre kända racketsporten pickleball.

– Det spelar ingen roll om du är nybörjare. Vi har tränare på plats som hjälper till, säger Lina Eman, som själv är tennistränare.

Företagare som är intresserade kan anmäla sig på matchi.se eller genom ett besök i Öbacka Sportcenter.

”Härnösandsborna är väldigt välkomnande”

Emma-Lisa Eriksson flyttade nyligen till Härnösand och har bara gott att säga om sin nya hemstad.

– Jag har fått ett fantastiskt bemötande och känner mig väldigt välkomnad.

Emma-Lisa växte delvis upp i Bollstabruk, men har jobbat i många år i mode- och designbranschen i New York, Portland och Amsterdam. Till slut kom hemlängtan och då var det inte storstaden som gällde längre.

– Nej, jag sökte lugnet och det hittade jag här och även fantastisk natur. Det är också lättare att hitta gemenskap här än i en storstad.

Hon tycker att Härnösand har stor potential att locka fler inflyttare.

– Vi har redan alla förutsättningar. Det gäller bara att få ut det på ett bra sätt.