Publicerad

Härnösand deltar i forskningsprojekt om arbetsmarknadsinsatser

Leende kvinna framför en disk där det står "Arbetsmarknadstorget".

Verksamhetsutvecklaren Åsa Vestling på Arbetsmarknadstorget ser stora möjligheter med att delta i det pågående forskningsarbetet.

Att få arbetslösa personer att komma i arbete är en stor vinst både för samhället och individen. Men vilka insatser fungerar och vilka funkar inte? I ett pågående forskningsprojekt ska flera svenska kommuner lära av varandra för att kunna arbeta mer effektivt. Härnösand är en av de deltagande kommunerna.

Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) är ett danskt arbetsmarknadsinitiativ som fått stor uppmärksamhet i många länder. Den omfattande studien undersökte vad som faktiskt gör att personer i en komplex situation börjar arbeta eller studera. Det gjordes genom att mäta sambandet mellan utvalda indikatorer för anställningsbarhet och sannolikheten att få ett jobb.

Handledarens tilltro väldigt viktig

Följande faktorer var mest avgörande för att en person med komplexa problem skulle komma i arbete:

  • Handledarens tilltro till att individen kom i arbete.
  • Handledarkontinuitet, att ha samma handledare under hela perioden.
  • Kontinuerliga insatser utan avbrott.
  • Arbeta med individens helhet och arbeta exempelvis med hälsa, vägledning, praktik etc. parallellt.
  • Hela tiden fokus på arbete/studier.

- Forskningsresultaten var revolutionerande när de släpptes. Ett exempel: att det är viktigt att handledaren tror på och vågar ha förväntningar på individen är kanske självklart, men studien visar att det är en närmast avgörande faktor – mycket viktigare än individens tro på sig själv, säger Åsa Vestling, verksamhetsutvecklare på Arbetsmarknadstorget i Härnösands kommun.

Flera svenska kommuner och samordningsförbund har valt att ändra sitt arbetssätt utifrån resultaten. Alla kommuner har utgått från sina egna behov och förutsättningar när de har försökt tillämpa forskningsresultaten från BIP. I det pågående forskningsprojektet ska deltagarna utbyta erfarenheter av olika insatser.

Hitta vägar att stärka handledarna

Härnösand har utformat sitt nya arbetssätt ”Sammanhållen modell för individen” på lärdomar den danska studien. En viktig del där är skapa mer kontinuitet i arbetet med individerna, och en tydligare väg genom processen.

- Men vi har också ställt oss frågan: om handledarens tilltro till individens möjligheter är en jätteviktig faktor, vad är det då som stärker handledarens tilltro? En sak som vi ser är att ju mer vår kunskap vår personal har om den lokala arbetsmarknaden och näringslivets förutsättningar, desto lättare är det att se öppningar och möjligheter för de individer vi ska hjälpa. Därför arbetar vi nu med att utbilda och höja kompetensen på det området, säger Åsa Vestling.

FAKTA

Projektnamn: Socialtjänstens behov och förutsättningar inför att införliva ett nytt arbetssätt till arbetsmarknadsinkludering – att skapa en samverkansarena för erfarenhetsutbyte.

Pågår: april 2024 till mars 2026.

Deltagare: Ett antal kommuner i Västernorrland (däribland Härnösand), Jämtland, Skaraborg, Örebro och Östergötland med deras tillhörande samordningsförbund, samt forskare vid Mittuniversitetet och Linköpings Universitet.

Mål: Att skapa samverkansarenor för erfarenhetsutbyte omkring det danska arbetssättet Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) för att möjliggöra ett lärande mellan praktiker som implementerar arbetssättet.