Recept från Restaurangskolan

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (Restaurangskolan) på Härnösands gymnasium driver Restaurang Castor. Nedan finns recept från olika evenemang.

Gyozadumplings

10 portioner

Ca 50 stora gyozaplattor, tinade. Degen finns i frysdisken på välsorterade livsmedelsbutiker eller i asiatiska butiker.

Sötsyrlig sojamajjo

  • 2 tsk japansk soja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 äggula
  • 5-7 dl sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1-2 tsk koreansk gochugaru (chiliflakes)

Blanda äggula, soja och risvinäger i en bunke , rör ner sesamolja droppvis under konstant vispning. Smaka av med sesamfrön och kryddorna, lite salt och mer vinäger.

Gyozafyllning

  • 2 dl Västerbottenost, riven
  • 350 g bladspenat
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • Salt och peppar

Fräs bladspenaten tillsammans med den tunt skivade salladslöken. Smaksätt med salt och peppar. Rör ned den rivna osten i spenaten så att osten smälter lätt. Ta ifrån värmen.

Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning. Blöt runt om med vatten eller äggula och vik sedan ihop till halvmånar.

Stek gyozan i stekpanna i lite olja i några minuter på hög värme. Häll på ca 1 dl vatten i pannan och sätt på locket. Låt gyozan ånga i 3-5 minuter, lyft sedan på locket och låt steka till botten är frasig igen.

Lägg upp gyozan på en klick av majonnäsen eller servera bredvid.

 

Västerbottensill

  • 500g inlagda sillfiléer i bitar
  • 1,75 dl majonnäs
  • 1,75 dl crème fraiche
  • 2,5 dl riven västerbottenost
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1,75 msk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt sillfiléerna. Smaka av och krydda.

Dijon och äppelsill med citron

  • 500g inlagda sillfiléer i bitar
  • 1,75 dl crème Fraiche
  • 1,75 dl gräddfil
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 0,75 dl skuren dill
  • 1 st grovt rivet äpple
  • 2 msk koncentrerad äppeljuice
  • 0,75 dl strimlad purjolök
  • 1 citron, endast rivet skal
  • salt och nymalen svartpeppar

Blanda ihop och smaka av. Garnera med rivet äpple strax innan servering.