Publicerad
Polisen, fältgruppen och matbutiker i samarbete för att stoppa snatterier
Ett samarbete mellan polisen, socialtjänstens fältgrupp och lokala matbutiker ska förebygga snatterier. Stölder orsakar inte bara stora problem för butikerna, utan kan också leda till grövre brottslighet om det inte stoppas i tid.
- Snatteri är stöld. Det kan börja med en chokladkaka eller energidryck, men om vi inte sätter stopp i tid kan det leda till allvarligare brott. Det är viktigt att vi alla tar ansvar och tydliggör att snatterier är ett brott, säger polisen Hans Mellberg.
Under förra veckan träffade alla elever i årskurs sex representanter från fältgruppen och polisen som pratade om hur stölder påverkar butikerna. ICA Maxi är en av butikerna i Härnösand som drabbas hårt av stölder. Enligt butikschefen Mattias Kjellberg försvinner det varor för ungefär en miljon kronor varje år.
– Vi har stölder nästan varje dag. Vi skulle hellre lägga pengar på att anställa fler eller stötta lokala föreningar. Nu måste vi lägga stora summor på bevakning, säger han.
Som stöd till föräldrar har samverkansgruppen tagit fram en checklista för att prata med barn om snatteri.
- Om ditt barn har snattat, skuldbelägg inte för hårt. Prata istället om det och tydliggör att det är ett brott. Försök förstå varför barnet har stulit, så att du kan ge rätt stöd och hjälp, säger Mattias Melander, fältgruppen.
Han vill också uppmana föräldrar att prata med sina barn om deras beteende i butiker.
- Prata med era barn om att de endast går in i butiker om de planerar att handla. Stora grupper av unga kan skapa obehag för personalen, säger Mattias Melander.
Som en del av det förebyggande arbetet har kommunen tillsammans med polisen och butiksrepresentanter även producerat fem informationsfilmer riktade till vårdnadshavare.
Checklista - prata med ditt barn om snatterier
- Prata om konsekvenserna av snatteri.
- Uppmuntra ditt barn att våga att säga nej om en kompis snattar.
- Uppmana ditt barn att inte följa med kompisar som de misstänker ska stjäla.
- Be ditt barn att bara gå in butiker om de har för avsikt att handla något.
Om ditt barn har snattat:
- Ställ frågor och försök förstå varför de har snattat för att ge rätt stöd och hjälp.
Risker med snatteri:
- Polisanmälan.
- Böter och "prick i registret" som kan påverka framtida körkortstillstånd
- Socialtjänsten kan kopplas in.
- Snatteri kan vara ett första steg mot mer allvarliga brott.
Ladda ner och skriv ut checklistan. Pdf, 323.3 kB.
Dela sidan