Publicerad

Elever lär sig matte genom sång, teater och dans

Tre vuxna spelar teater på en scen.

I Härnösands kommun pågår just nu ett projekt där alla lärare i förskoleklass får lära sig om estetiska lärprocesser. Syftet är att eleverna ska få möjlighet att utforska olika ämnen genom flera sinnen och på olika sätt.

- Vi använder olika sinnen för att lära. Vissa behöver dansa, andra skriva. Vi måste använda fler lärstilar för att nå alla våra elever i skolan, säger Hanna Mellberg, lärare som arbetar med projektet "Ester".

Som en del av projektet har alla förskoleklasselever sett föreställningen "Ester", där de lärde sig matematik genom musik och teater.

- Det här handlar inte om musikundervisning. Estetiska lärprocesser kan användas i alla ämnen. Föreställningen fokuserade på matematik, men samma arbetssätt kan tillämpas i andra ämnen också. Det handlar om att tänka kring hur vi kan göra om vi inte vill skriva i en bok. Det går bra att sjunga sånger och dansa matematik, säger Hanna Mellberg.

- Det finns många sätt att arbeta med matematik och andra ämnen. Vi behöver bredda vårt sätt att uttrycka oss, säger Helena Nordlöw Kindström, lärare som arbetar med "Ester".