Publicerad

Yrkesutbildningsvecka inspirerar framtidens gymnasieelever

Elev tar blodsocker.

Denna vecka pågår den nationella yrkesutbildningsveckan. En vecka för att uppmärksamma yrkesutbildningar runt om i landet. Elever från yrkesutbildningar på gymnasiet har besökt Wendela Hellmanskolan och Hedda Wisingskolan för att inspirera högstadieelever inför gymnasievalet.

Porträttbild på två tjejer.

På Wendela Hellmanskolan fick eleverna, däribland Noa, Kristoffer och Fadi, prova på aktiviteter vid Vård- och omsorgsprogrammets bord. De testade bland annat hjärt- och lungräddning (HLR), lyssnade på hjärtslag och mätte blodsocker.

- Det var roligt att lära sig om olika program, särskilt att lyssna på hjärtat, säger Noa.

- Jag vill helst bli arkitekt, men det är bra att vi får testa och lära oss mer om olika program. Det kan säkert göra att vissa får bättre koll på vilka program som finns, säger Miriam, som fick testa sitt blodsocker vid Vård- och omsorgsprogrammets bord.

Vid Hotell- och restaurangprogrammets bord fick eleverna en utmaning - gissa kryddor. Lilly och Simone var två av eleverna som gjorde det.

- Kul att få lära sig mer om olika program. Men jag är rätt säker på att jag vill läsa hästhållning på Nordvik Naturbruksgymnasium, säger Simone.

Gry och Pin som går på restaurang- och livsmedelsprogrammer tipsade om vikten av att välja ett program som känns roligt.

- Jag ville jobba med något praktiskt. Mitt råd är att välja ett program som känns roligt, säger Pin.

Lend och Vilgot, som går VVS- och fastighetsprogrammet, delade med sig av sina erfarenheter och uppmuntrade eleverna att överväga deras program.

- Vi har roligt tillsammans och vi har bra lärare. Dessutom kommer det alltid finnas jobb i branschen, säger Vilgot.

Nästa vecka anordnas en gymnasiemässa där eleverna får ytterligare chans att fördjupa sig i de olika programmen inför sitt gymnasieval.

Två unga killar som lyssnar på hjärtat med stetoskop.