Publicerad

HLT-modellen - en nyckel till tidigt stöd för familjer

Fem kvinnor sitter på rad.

Anna Bylund, kurator Johannesberg hälsocentral. Annika Valjemot, kurator Södra sundets hälsocentral, Anna Memmi, psykolog och processledare HLT, centrala elevhälsan, Linda Andersen, kurator Öbacka hälsocentral och Cecilia Hjalmarsson, familjebehandlare socialtjänsten.

I Härnösands kommun har samverkansmodellen HLT, Hälsa, Lärande och Trygghet, funnits i över ett år och visar på ett positivt resultat. Modellen bygger på ett nära samarbete mellan skolor, elevhälsan, socialtjänstens barn- och familjeenhet och hälsocentraler.

Syftet är att hjälpa familjer och barn i åldern 6–12 år som har det svårt med exempelvis konflikter hemma, svårigheter i skolan eller dåligt mående. Och att hjälpen ska komma innan problemen blir för stora. Skolan är oftast först med att identifiera vilka familjer som kan behöva extra hjälp.

- Den största vinsten är att barnet och familjen får hjälp i ett tidigt skede. Vi ser att det samarbete som sker inom HLT gör skillnad för familjer eftersom det finns tillgång till fler kompetenser än bara det en skola kan erbjuda, säger Carina Berglund Bystedt, speciallärare vid Hälledalsskola.

HLT-modellen gör det möjligt för yrkesgrupper som lärare, kuratorer psykologer och familjebehandlare att enkelt samarbeta för barnens bästa.

- Vi alla har olika kompetenser och kan se på familjens behöv från olika perspektiv. Att vi träffas och diskuterar tillsammans gör att vi kan hitta de bästa lösningarna för varje familj och förhoppningsvis skapa de bästa förutsättningarna för att barnet ska må bra, säger Carina Berglund Bystedt.

HLT har funnits i Västerbotten snart 10 år. Härnösands HLT-arbete började som ett pilotprojekt 2021 och testades på två skolor i kommunen. Det blev lyckat och sedan våren 2023 har samverkansmodellen införts på alla låg- och mellanstadieskolor. Hjälpen är alltid frivillig och ges bara om familjen tackar ja till det.

– Som vuxen kan man ibland känna sig otillräcklig. Då är det bra att veta att HLT finns som stöd, säger psykologen Anna Memmi, som ingår i HLT-teamet.

Anledningarna till att en familj söker stöd varierar. Det kan handla om konflikter hemma, svårigheter i skolan, hög frånvaro eller dåligt mående.

– Vi vill gärna ha barnets bild och önskemål som utgångspunkt vid HLT-mötet och planeringen av stödinsatser. Ett digitalt verktyg som heter Ommej hjälper barnen att själva beskriva sin situation och uttrycka sina behov, säger Anna Memmi.

Det stöd som erbjuds kan exempelvis vara samtalsstöd för barnet eller rådgivning och stöd till föräldrarna i sin föräldraroll.

- Helst försöker vi träffas tillsammans innan hjälpen sätts in för att alla ska ha samma målsättning: vårdnadshavarna och den eller de verksamheterna som ska hjälpa till att göra det bättre för barnet. Det vet vi brukar vara hjälpsamt, säger Anna Memmi.

Vill du veta mer eller få hjälp via HLT?

Du som vårdnadshavare kan be om hjälp via HLT. Prata med ditt barns lärare, skolsköterska eller skolkurator. Det är helt frivilligt att vara med och ni tar stöd så länge familjen vill. Du kan också mejla hlt@harnosand.se.