Publicerad
Välkommen till ”nya” Gerestabäcken

– Vi har tagit bort dikeskänslan och det är enkelt att komma ned till vattnet, säger Mona Lidén, teknisk handläggare på samhällsförvaltningen.
Nu har Gerestabäcken blivit en mer naturlig och fin plats för både människor, fiskar och andra djur och växter. Det syns mest i den nedre delen av bäcken, men även längre upp i vattensystemet har flera saker gjorts för att bromsa flödena i bäcken och öka den biologiska mångfalden.
– Det bästa med nya Gerestabäcken är att det har blivit en plats där både djur, växter och människor trivs. Det är ett fint exempel på hur arbetet med att stärka den biologiska mångfalden kan lyfta våra offentliga miljöer och öka trivseln för oss Härnösandsbor, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal (MP).
Projektet med Gerestabäcken har pågått i flera år och nu återstår bara några mindre saker. I den nedre delen där bäcken tidigare forsade fram i ett rakt flöde med branta slänter slingrar den sig nu fram i fina krökar. Stenar och grus har lagts ut för att skapa lekbottnar för havsöring och annan fisk.
Bäcken har även blivit mer tillgänglig för människor och andra djur med till exempel bänkar att sitta på och gamla stockar som är populära bland insekter och andra smådjur.
Tagit bort dikeskänslan
– Vi har tagit bort dikeskänslan och det är enkelt att komma ned till vattnet. Vi har också breddat bäcken på några ställen för att den ska kunna breda ut sig vid höga vattenflöden, säger Mona Lidén, teknisk handläggare på samhällsförvaltningen.
Projektets mål har varit att återskapa en mer naturlig bäck med en ökad biologisk mångfald och ett myllrande liv av fiskar, andra vattenlevande organismer och växter. Målet har även varit att reducera utsläppen av närsalter och miljögifter till Södra sundet.
Slutligen har målet varit att minska flödestopparna genom att fördröja vattnet på sin väg genom systemet. Tidigare har det varit problem med översvämningar och erosionsskador i bäckens nedre del vid snösmältning eller när det kommit stora mängder nederbörd på kort tid.
Dammar fördröjer vattnet
– Vi har byggt dammar för att fördröja vattnet vid Härnösand Hästsport Arena och på två platser i närheten av Gerestaskolan och en positiv sak är att vi redan har sett stora mängder grodägg där. Det sista vi gör nu är att återskapa våtmarker i skogen ovanför Vangsta genom att lägga igen några gamla diken där, säger Mona Lidén.
Hela projektet har till största delen finansierats med så kallat LONA-bidrag (Lokala Naturvårdssatsningen) från Naturvårdsverket.
Ett av Härnösands kommuns övergripande mål är att vara en modig miljökommun. Det här projektet är ett av många exempel på det arbetet.

Vid sidan av bäcken finns bänkar att sitta på och gamla stockar som är populära bland insekter och andra smådjur.
Dela sidan