Publicerad

Estniska Europa Direkt-kontor gästade Härnösand

Tjugotal samlade runt bordet på en restaurang.

De estniska besökarna lunchade på Härnö Outdoor Lodge på Vårdkasen.

Tisdagen den 13 februari besökte representanter från femton Europa Direkt-kontor i Estland Härnösand. Under några intensiva timmar hann gästerna med att både få information om pågående EU-projekt och se Norrdans, Sambiblioteket och utsikten från Vårdkasen.

Huvudanledningen till de estniska Europa Direkt-kontoren Sverigeresa var att man skulle besöka EU-kommissionens representation i Stockholm. I samband med det uttryckte man också önskemål om att få besöka ett av Sveriges femton Europa Direkt-kontor, och valet föll på Härnösand.

Efter lunch på Vårdkasen samlades gruppen på Sambiblioteket och hälsades välkommen av kommundirektör Lars Liljedahl. Tjänstemän från Härnösands kommun och Länsstyrelsen informerade om projekt inom EU program Erasmus+, och även projektet MetaCity, som syftar till att utforska möjligheter inom digitalisering, artificiell intelligens (AI) och virtuell verklighet (VR).

Härnösandsbesöket avslutades after work på en öppen repetition med Norrdans och ett besök på restaurang. Därefter gick resan vidare till Sundsvall där den estniska delegationen ska besöka de EU-kopplade nätverken Eurodesk och Enterprise Europe Network.

Läs mer om Europa Direkt här.

En grupp oidentifierbara människor tittar på när en kvinna gör en presentation på en bildskärm.

Biblioteksstrategen Jennie Olofsson berättar om Härnösands deltagande i projektet Metacity.