Publicerad

EU-dag med volontärbesök på Hedda Wisingskolan

En man och två kvinnor står vid ett bord med en EU-flagga som duk. På bordet finns många informationsbroschyrer.

Volontärerna Charalambos Papacharalambous och Yana Zhvakina besökte tillsammans med Europa Direkts Emma Nord (längst till höger) Hedda Wisingskolan. De informerade i alla klasser och dukade också upp ett bord med information om EU-valet i skolans ljusgård.

Torsdag den 28 mars var det EU-dag på Hedda Wisingskolan. Skolan fick bland annat besök av Härnösands Europa Direkt-kontor och volontärer från Europeiska solidaritetskåren.

Den 9 juni i år är det val till Europaparlamentet och redan den 3 maj har eleverna själva möjlighet att sätta sig in i hur ett val går till genom att delta i EU-skolvalet. Frågor om EU-valet stod därför självklart på agendan under dagen. Bland annat fick eleverna göra valkompassen där de fick ta ställning i olika frågor och se hur deras åsikter matchade olika politiska partiers program.

I övrigt innehöll dagen bland annat filmvisning, quiz, inlärning genom spel och flaggverkstad.

Alla klasser fick också besök av Emma Nord från Härnösands Europa Direkt-kontor, som berättade om det europeiska samarbetets historia, vad EU gör och om EU-valet. Hon hade också med sig Yana Zhvakina från Ukraina och Charalambos Papacharalambous från Cypern som arbetar som volontärer inom Europeiska solidaritetskåren. Det är en organisation för personer mellan 18 och 30 år som vill jobba i projekt som gynnar samhället, antingen utomlands eller i hemlandet.

Volontärerna berättade om möjligheterna att komma ut och upptäcka andra länder, språk och kulturer med hjälp av olika EU-program. Och deras budskap var tydligt: "Ta chansen! Gå till Europa Direkt-kontoret på Sambiblioteket och se vilka möjligheter som finns för dig!"

Läs mer om Europa Direkt Härnösand här.

Läs mer om Europeiska solidaritetskåren här. Länk till annan webbplats.

Här hittar du EU-valskompassen. Länk till annan webbplats.

En kvinna pratar inför elever i ett klassrum.

Yana Zhvakina från Ukraina har varit ett år i Sverige och berättade vilka möjligheter som Europeiska solidaritetskåren gett henne att träffa nya människor och lära sig mer om språk, kultur och vardagsliv i olika europeiska länder.

Två högstadiekillar tittar på en laptopdator.

Nayhar och Yosief i 8D spelar memory med EU-ländernas flaggor.