Publicerad

Livskraft tar kulturen ut till Härnösands äldreboenden

Två kvinnor i röda klänningar sjunger och dansar. I bakgrunden syns en kvinna i rött som spelar flygel.

The Hebbe Sisters består normalt av tre systrar. Under Livskraft-turnén i Västernorrland i maj stannade en syster hemma och istället fick Josefine (till vänster) och Maria Hebbe (till höger) underhålla, ackompanjerade av mamma Ulrika Hebbe. Publiken på Härnögården levde sig in musikprogrammet som bjöd på mycket swing och jazz.

God omvårdnad, bra mat och aktiviteter är viktigt för att kunna leva ett gott liv som äldre. Men att få njuta av kultur är också bra för hälsan. Satsningen ”Livskraft – kultur för äldre” ser till att dans, musik och teater är en återkommande del av verksamheten på äldreboenden Härnösands äldreboenden.

Att kultur är en viktig faktor för att äldre människor ska få en högre livskvalitet och må bättre är dokumenterat. Och att det fungerar märker även de kulturutövare som är ute och möter boende.

Pianisten Ulrika Hebbe som tillsammans med sina döttrar Josefine och Maria turnerat i Västernorrland under mitten av maj konstaterar att det märks var musik och kultur är en naturlig del av verksamheten på ett boende.

- Musiken har en fantastisk förmåga att väcka minnen och känslor! Även de som lider av en demenssjukdom blir glada och närvarande av musik de känner igen. I de kommuner där man jobbar med musikterapi eller får kulturupplevelser regelbundet kan man etablera den där kontakten mellan boende och den som spelar väldigt snabbt, säger Ulrika Hebbe.

Varierat program på Härnögården

På Härnögården bjuder Ulrika och The Hebbe Sisters på varierade sångnummer, från operett till visor och ett Stikkan Andersson-medley, pianostycken, stepp och swing. Och efter en trevande start växer engagemanget bland de omkring 25 äldre i publiken. Många sjunger eller nynnar med i låtarna och självklart blir det applåder efter varje stycke.

Inget har hindrat äldreboenden från att ta in exempelvis musiker tidigare, men Härnösands kommuns kulturchef Elisabeth Oxelhöjd konstaterar att modellen underlättar för boendena, bland annat genom att administrationen är minimal. Det har gjort att det nu arrangeras fler aktiviteter på äldreboendena.

- Livskraft gör det möjligt för äldre att ta del av ett kulturutbud även om de själva inte kan ta sig till våra ordinarie scener. Istället för att publiken kommer till kulturen så kommer kulturen till publiken. Härnösand har också en modell för kultur i skolan, Kulturtrappan, som säkerställer att alla elever i grundskolan får ta del av flera kulturupplevelser varje år. Livskraft och Kulturtrappan gör att vi nu säga att i Härnösand har alla människor möjlighet att ta del av och utöva kultur, från de yngsta skolbarnen till de allra äldsta, säger Elisabet Oxelhöjd.

Ska ge ökad hälsa för äldre

Livskraft – kultur för äldre finansieras av Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland tillsammans med fem av länets kommuner, däribland Härnösand. Verksamheten startade i augusti 2021 som ett projekt och permanentades 2023.

Syftet är att bidra till ökad hälsa och att människor på äldreboenden ska kunna ta del av kulturupplevelser och aktiviteter på ett jämlikt sätt. Äldreboendena väljer själva två aktiviteter per år ur ett brett utbud av teater, film, slöjd, kulturarv och musik. Drygt 150 kulturupplevelser genomförs årligen på äldreboenden i de deltagande kommunerna.

Läs mer om LivskraftLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. (Scenkonst Västernorrland)

Läs mer om KulturtrappanLänk till annan webbplats.

Ett kollage med fem affischer som berättar om kulturevenemang riktade till äldre.

FAKTA Livskraft våren 2024

De här föreställningarna har spelats på äldreboenden i Härnösand under våren 2024:

  • Teater: Å geten å ja – Josefina Elvira Asker
  • Musik: Maria Hulthén Birkeland
  • Musik: Säg det med ett leende – The Hebbe Sisters och Ulrika Hebbe
  • Workshop: Precence by art, stärka det friska – Lisette Boman
  • Musik: Sommarkonsert – Nordiska Blåsarkvintetten